Birim Kalite ve Akreditasyon Komisyonu


KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ

İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ

ÖZDEĞERLENDİRME RAPORU







2022




GİRİŞ

KIRIKKALE UNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ


a. İletişim Bilgileri

Kalite Komisyon Başkanı: Prof. Dr. Mevlüt Erten (Dekan)

Kalite Komisyon Başkan Yard.: Dr. Öğretim Üyesi Adem Yıldırım (Dekan Yardımcısı)

Adres: Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanlığı, Yahşihan/Kırıkkale, 

Telefon: 0(318) 357 30 12 Faks: (318) 357 38 09 e-posta: iif@kkü.edu.tr

b. Tarihsel Gelişimi

KKÜ İslami İlimler Fakültesi, 18 Mart 1998 tarihli ve 210 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2345 sayılı Kanunla kurulmuştur. Kırıkkale Üniversitesi bünyesindeki 9 Fakülteden birisi olan KKÜ İslami İlimler Fakültesinde Temel İslam Bilimleri Bölümü, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü ve Felsefe ve Din Bililer Bölümü olmak üzere üç bölüm bulunmaktadır. Fakülte, kendisine eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve sosyokültürel yaşama katkıda bulunmayı ilke edinmiştir.

Fakültenin Kalite Sistemi Organizasyon Yapısı; “Kalite Akreditasyon Komisyonu ve Sekretarya” üst komisyonu ve bu komisyona bağlı Danışma Kurulu, Kalite Güvencesi Sistemi Alt Komisyonu, Eğitim-Öğretim Alt Komisyonu, Araştırma Geliştirme Alt Komisyonu, Toplumsal Katkı Alt Komisyonu, Yönetim Sistemi Alt Komisyonlarından oluşmaktadır.

Kuruluş kararında fakültemizde Temel İslam Bilimleri, İslam tarihi ve Sanatları ve Felsefe ve Din Bilimleri Bölümleri bulunmaktadır. Fakültemizde 513 öğrenciye hizmet veren 3 Profesör, 4 Doçent, 10 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi, 12 Araştırma Görevlisi, 4 memur, 4 İşçi ve 4 güvenlikçi olmak üzere toplam 40 Personel bulunmaktadır.

c. Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri

Misyonumuz, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleriyle nitelikli bireyler yetiştirmek, dini konularda hizmet üreterek toplumun hizmetine sunmak suretiyle bölgesine ve ülkesine katkı sağlamaktır. Vizyonumuz, ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine daha fazla katkı sağlayan, bölgenin ihtiyaçlarını önceleyen, en az bir alanda ihtisaslaşmış, ilim üreterek bölgenin sosyal, kültürel kalkınmasında rol oynayan, akademi camiasında saygınlığını ispatlamış, paydaş memnuniyetinin ve katılımcı yönetim anlayışının üst düzeyde olduğu, çevreci ve engelsiz bir fakülte olmaktır. Değerlerimiz; demokrasi, etik İlkeler, şeffaflık, kalite, yenilikçilik ve girişimciliktir.

Hedefimiz, kurumumuzun eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, fiziki altyapı, bölge/topluma hizmet, tanınırlık hedefleri kapsamında aşağıdaki amaçları gerçekleştirmektir.

Eğitim-öğretim faaliyetlerinde;

a. Fakültemizin tercih edilebilirliğinin artırılması. 

b. Uygulamalı eğitime daha çok zaman ve imkân ayırarak öğrencilerimizin mesleki yetkinliklerinin artırılması. 

c. Bölümlerimizin seçmeli ders havuzunun öğrencileri hayata daha fazla hazırlayan derslerle revize edilmesi ve değişik alanlarda öğrencilerimizin donanımlarının artırılması. 

d. Eğitim-öğretim sürecinde akademik ve idari personelin performansının artırılması. 

e. Bilgi teknolojileri ile iletişim altyapı kapasitesinin artırılması. 

f. Fakültemizin fiziki şartlarına uygun olarak akademik personelin ve mevcut öğrenci kapasitesinin artırılması.

Araştırma-Geliştirme faaliyetlerinde; 

a. Ulusal ve uluslararası proje, yayın, patent, faydalı model, telif sayılarının artırılması. Araştırma-geliştirme faaliyetlerinde kullanılan donanımların miktarının artırılması. 

b. Araştırma-geliştirme faaliyetlerinde ulusal ve uluslararası işbirliğinin artırılması. 

c. Araştırma-geliştirme faaliyetlerine teşvik oranlarının artırılması. 

d. Fakültemizin tanınırlığını sağlayacak araştırma-geliştirme çalışmalarına öncelikli destek verilmesi.

e. Yerel, ulusal, bölgesel ve uluslararası akademik toplantılara katılım oranlarının artırılarak devam ettirilmesi.

Fiziki Altyapı faaliyetlerinde;

a. Eğitim-öğretimin faaliyetlerinin yürütüleceği yeni fakülte bina inşaatının tamamlanması.

b. Üniversitemiz fiziki alanlarından fakültemizin yararlanma imkanlarının artırılması.

c. Sosyal ve kültürel faaliyetlerin yürütüldüğü yeni fiziki alanların yararlanma imkanlarının artırılması. 

Bölge/Topluma Hizmet Faaliyetlerinde;

a. Hayat boyu eğitim-öğretim faaliyetlerinin artırılması. 

b. Toplumun ihtiyaçlarına yönelik sertifika programlarının/seminer ve bilimsel etkinliklerin artırılarak değişik yaş gruplarına yaygınlaştırarak şehirle bütünleşmenin sağlanması. 

d. Topluma yönelik milli manevi ve ahlaki değerler bağlamında sosyal sorumluluk projelerinin artırılarak devam ettirilmesi, böylelikle fakülte-şehir işbirliğinin sağlanması.

Tanınırlık faaliyetlerinde;

a. Ulusal ve uluslararası toplantılar düzenlenmesi, tanıtım ve fuarlara katılım sağlanması yoluyla “Tercih Edilen Fakülte” niteliğine ulaşılması. 

b. Ulusal veya uluslararası camiada saygınlığı sağlayacak bilimsel faaliyetlerde bulunulması. 

c. Fakülte tanıtımında halkla ilişkiler ve medya faaliyetlerinin ön planda tutulması.

Fakültemiz yukarıda nitelikleri verilen alanlardaki misyon, vizyon ve hedeflerini gerçekleştirmeye ve iyileştirmeye yönelik çalışmaları aralıksız olarak yürütmektedir. Bu bağlamda ilgili çalışmaları tanımlı süreçler halinde düzenlemek ve sahip olduğu kaliteyi artırmak amacıyla akreditasyon sürecini başlatmıştır.

d. Kurum Hakkında İlave Bilgiler

Fakültemizin bağlı olduğu Kırıkkale Üniversitesi, 2021 yılında dış değerlendirme sürecinden geçmiştir. Dış değerlendirme raporunda fakültemizi ilgilendiren öneriler doğrultusunda; kurumun genelini kapsayan iç kontrol eylem planının izleme, değerlendirme süreçlerine yönelik çalışmaların olgunlaştırılmasına yönelik olarak 2020-2021 Dönemi İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı oluşturulmuştur.

İnsan kaynaklarının, mali kaynakların, taşınır ve taşınmaz kaynakların tümünün etkin ve verimli kullanılmasını güvence altına almak üzere kullanılan bütünleşmiş bir bilgi yönetim sisteminin oluşturulmasına ve Bilgi Yönetim Sistemleri ve Kalite süreçleriyle bütünleşmiş bir bütünleşik Kalite Bilgi Yönetim Sisteminin oluşturulmasına yönelik olarak halihazırda bulunan bilgi yönetim sistemlerinin yapısını güçlendirme çalışmaları devam etmektedir. Ancak Kalite Bilgi Yönetim Sistemi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı uhdesine planlama aşamasındadır. 

Öğrenci, idari personel ve akademik personel memnuniyet anketlerinin düzenli olarak uygulanıp değerlendirilerek sonuçlarının sürekli iyileştirme faaliyetlerine yansıtılmasına yönelik olarak geri bildirim mekanizmaları devreye sokulmuştur. Yapılan çalışmalar kalite komisyonu tarafından değerlendirilmekte ve gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

A. KALİTE GÜVENCESİ SİSTEMİ

1. Misyon ve Stratejik Amaçlar

1.1. Misyon, vizyon, stratejik amaç ve hedefler

Fakültenin, belirlenmiş bir misyon ve vizyon farklılaşması bulunmamakla beraber, misyon ve vizyonu doğrultusunda ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi için kurum; bölgenin sosyal, kültürel ve dini durumunu dikkate alan çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir.

Fakültenin stratejileri, öncelikleri ve tercihleri, kurumun misyon, vizyon ve hedefleri ile ilişkilendirilmiş olup “Kalite El Kitabı” adıyla ilan edilen bir kalite politikası mevcuttur. Kurumun kalite politikası misyon, vizyon ve stratejik hedefleriyle uyumlu olmakla birlikte standartlara uygunluk çalışmalarını sürdürmeye gayret etmektedir. İlgili misyon, vizyon ve stratejik amaçlar, paydaşların katılımıyla sürekli olarak güncellenmekte olup düzenli olarak web sayfasında ilan edilmektedir.

Kalite politikasının benimsenmesinin en önemli göstergelerinden biri; 2020 Ocak ayında fakültemiz bünyesinde İlahiyat Akreditasyon Ajansı (İAA) tarafından bilgilendirme toplantısının gerçekleştirilmiş olmasıdır. Ayrıca 2021 yılında kurum tarafından akredite edilmiş diğer bir fakültede akreditasyon ekip başkanı ve alan uzmanı tarafından fakültemiz akademik ve idari personellerine bilgilendirme toplantısının yapılması da benimsenen bu sürecin göstergesidir.

Fakültemiz misyon, vizyon, stratejik amaç ve hedeflerini 5 yıllık bir planlamaya, iç-dış paydaşların görüş ve önerilerini dikkate alarak kalite el kitabında tanımlanan süreçlere göre gerçekleştirmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda paydaşlarla yapılan planlı periyodik toplantı ve görüşmelerde alınan karaların sahadaki uygulamalarına yönelik kontroller yapılmaktadır. Bu bağlamda mevcut yönergelerle kayıt altına alınmış kararların gelecek dönemler için de sürekliliği sağlanmaya çalışılmaktadır.

Eğitim-öğretim faaliyetlerinde ve akademik çalışmalarda, ihtiyaç ve beklentileri tam olarak karşılama anlayışına sahip, ahlaki değerleri teorik ve pratik olarak içselleştirmeyi, toplumsal ihtiyaçlar ve sorunlara yönelik çözümler üreten, güvenilir ve tercih edilen bir fakülte olmayı amaçlamaktadır. Fakültemiz iç ve dış paydaşların ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak üzere eğitim, araştırma ve hizmet süreçlerini sürekli olarak iyileştirmektedir.

Olgunluk Düzeyi: Kurumun stratejik plan kapsamında tanımlanmış misyon, vizyon, stratejik amaç ve hedefleri bulunmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda kalite güvencesi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi alanlarındaki gerçekleştirilen kurumsal uygulamalar, iç kalite sistemiyle birlikte izlenilmekte ve düzenleyici tedbirler alınmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Kalite ve Akreditasyon Yönergesi

Kırıkkale Üniversitesi Stratejik Planı 2020-2024

Kırıkkale Üniversitesi Öğrenci Memnuniyet Endeksi 2021/2 Dönem

Kalite Web Sayfası Görevlendirme

Akreditasyon Başvurusu

Kalite Güvencesi Sistemi Alt Komisyon Toplantıları

Akreditasyon Şeffaflık ve İlan Toplantısı


1.2. Kalite güvencesi, eğitim öğretim, araştırma geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi politikaları

Fakültemiz kalite politikası misyon, vizyon ve stratejik hedefleriyle uyumlu olarak “Kalite ve Akreditasyon Komisyonu” ve alt komisyonlar oluşturulmuştur. Alt komisyonlardan biri de fakültemizin kalite çalışmalarının organizasyon, koordinasyon ve denetimini gerçekleştirmesi ile ilgili çalışmaları yürüten “Kalite Güvencesi Sistemi Alt Komisyonu” dur. Kalite ve Akreditasyon Komisyonu ve Alt Komisyonlar fakültede yürütülen tüm süreçleri kapsayacak şekilde oluşturulmuştur. Fakülte yönetim sisteminde bu komisyonlar etkin biçimde yer almıştır.

Fakülte, Kalite Yönetim Birimi Üniversite Kalite Yönetim Birimi tarafından yapılan Farkındalık Eğitimi, Kalite Yönetim Sistemi kapsamında İç Tetkik Eğitimi, üniversitenin kurumsal Kalite Güvencesi Çalışmaları kapsamında akademik ve idari personele yönelik Kalite Yönetim Sistemi Farkındalık Eğitimi, üniversitemiz Kalite Yönetim Sistemi Kurum İç Değerlendirme Toplantısı, Eğiticilerin Eğitimi programlarına katılarak bu konuda gelişim ve uyuma dikkat etmektedir.

Kurumun öncelikli hedeflerinin başında nitelikli öğrenci yetiştirme hedefi kapsamında araştırma/dil ve mesleki uygulama çalışmalarının geliştirilmesi, üniversitemizin Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği değişikliğine uygun olarak fakültemizin ilgili yönergelerinde değişiklikler yapılması ortak seçmeli derslerin çeşitlendirilmesi kapsamında, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı için öğretim üyelerinden ders açma taleplerinin alınması, toplumsal ihtiyaçların göz önünde bulundurularak seçmeli derslerin belirlenmesi ve sisteme tanımlanması gerçekleştirilmiştir. 

Olgunluk Düzeyi: Kurumun stratejik plan kapsamında tanımlanmış misyon, vizyon, stratejik amaç ve hedefleri bulunmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda kalite güvencesi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi alanlarındaki gerçekleştirilen kurumsal uygulamalar, iç kalite sistemiyle birlikte izlenilmekte ve düzenleyici tedbirler alınmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Kalite ve Akreditasyon Yönergesi

Kırıkkale Üniversitesi Öğrenci Memnuniyet Endeksi 2021/2 Dönem

Kırıkkale İl Müftülüğü İş Birliği Protokolü

Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü İle Eğitimde İş Birliği Protokolü

Kırıkkale Sivil Toplum Temsilcileri ile Yapılan Protokol

1.3. Kurumsal performans yönetimi

Fakültemiz hedef ve stratejilerine hangi oranda ulaşıldığına ilişkin düzenli olarak yıllık fakülte idari faaliyet raporu hazırlanmaktadır. Ayrıca üniversite veri tabanını kullanarak oluşturulan akademik personelin web sayfalarındaki yayın faaliyetleri ve YÖKSİS kayıtları görüntülenebilmektedir.

Fakültemizin iç ve dış paydaşlardan oluşan temsilcileriyle bir Danışma Kurulu oluşturulmuş olup bu kurul vasıtasıyla kurum memnuniyetini geliştirici yöntemler izlenmektedir.

Olgunluk Düzeyi: Tüm alanlarla ilişkili olarak performans göstergeleri ve anahtar performans göstergeleri belirlenmiştir. Ancak bu göstergelerin izlenmesi sistematik olmayan ve tüm alanları kapsamayan şekilde yapılmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Kalite ve Akreditasyon Yönergesi

Öğretim Üyeliğine Atanma ve Yükseltilme Kriterleri

Kırıkkale Üniversitesi Stratejik Planı 2020-2024

Danışma Kurulu Oluşturulmasına Ve İşleyişine İlişkin Usul ve Esaslar

2020 Yılı Performans Programı


2. İç Kalite Güvencesi

Kurumda, Birim Kalite Komisyonunun yetki, görev ve sorumlulukları ve organizasyon yapısı tanımlanmış olup Fakülte web sayfasında yer almaktadır. Periyodik olarak gerçekleştirilen toplantılar ile sürekli iyileştirme çalışmaları devam etmektedir.

2.1. Kalite Komisyonu

Kalite Güvencesi Sistemi Alt Komisyonu, teşkilat çerçevesinde alt komisyon üyeleri Fakültenin web sayfasında ilan edilmiştir. Alt komisyonların çalışmalarını şekillendirecek verileri toplamak için iç ve dış paydaşlara anket uygulamak üzere kurulmuştur. Bu alt komisyon tarafından düzenli olarak anket (değerlendirme, memnuniyet anketleri, mezun öğrenci anketi vb.) uygulamaktadır.

Kalite komisyonu, gerçekleştirmiş olduğu çalışmaları belli zamanlarda bir araya gelerek değerlendirmekte ve ilişki sürecini sağlıklı bir şekilde yürütmeye çabalamaktadır. Ayrıca Kurumun her bir alt biriminde Fakülte Kalite ve Akreditasyon Temsilcileri belirlenerek, Kalite Komisyonunun çalışmalarına tüm birimlerin katılımı sağlanmaktadır.

Olgunluk Düzeyi: Kalite komisyonu ve komisyona destek olmak amacıyla oluşturulan kalite odaklı görevlendirmeler; yetki, görev ve sorumlulukları doğrultusunda sistematik ve kurumdaki bütüncül kalite yönetimi kapsamında çalışmalarını yürütmekte; yürütülen uygulamalardan elde edilen bulguların izlenmesi ve izlem sonuçları değerlendirilerek iyileştirmeler gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Kalite ve Akreditasyon Yönergesi

2021 İkinci Dönem İç Tetkik Planı

•      2022 Akreditasyon Kalite ve Komisyon Üyeleri Güncellemesi

2.2. İç kalite güvencesi mekanizmaları (PUKÖ çevrimleri, takvim, birimlerin yapısı)

Fakültemizin iç kalite güvencesi mekanizmaları alt birimlerle uyumlu olarak işletilmektedir. Bu kapsamda Kalite Alt komisyonlarla yapılan toplantılardaki öneri ve talepler dikkate alınarak gerekli güncelleştirmeler/düzenlemeler yapılmaktadır. Aynı şekilde dış paydaşlarla yapılan toplantılarda da fakültemizin karar alma süreçlerine katkı sağlayacak öneriler alınmaktadır.

Eğitim faaliyetleri kapsamında gerekli iyileştirme mekanizması oluşturularak sürekli kontrol için dönemlik anketler uygulanmakta ve sistem çevrimi temin edilmektedir. Yürütülen faaliyetlerin belli bir takvime bağlı kalarak işletilebilmesi için Kalite - Akreditasyon komisyonları tarafından kalite güvencesi mekanizması işletilmekte ve amaçlanan gelişmelerinin temini için idari ve akademik faaliyetler yürütmektedir. 

Olgunluk Düzeyi: Kurumda tüm birimleri ve süreçleri kapsayan iç kalite güvencesi mekanizmaları, tanımlı süreçler bütüncül bir kalite yönetimi anlayışı kapsamında sistematik olarak yürütülmektedir; yürütülen uygulamalardan elde edilen bulguların izlenmekte ve izlem sonuçları paydaşlarla birlikte değerlendirilerek iyileştirmeler gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda iç kalite güvencesi mekanizmaları ve dış paydaşlar aracılığıyla tanımlı süreçler sistematik olarak yürütülmekte; uygulamalarda ulaşılan veriler izlenmekte ve izlem sonuçları tüm paydaşlarla müzakere edilerek gerekli iyileştirmeler yapılmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Kalite ve Akreditasyon Yönergesi

Misyon, Vizyon, Stratejik Amaç ve Hedefler

Danışma Kurulu Oluşturulmasına Ve İşleyişine İlişkin Usul ve Esaslar

Senato Danışma Kurulu Kararı

Kalite-Özdeğerlendirme Çalışma Grubu

Akreditasyon Kurul Görevlendirmeleri

Kalite ve Akreditasyon Komisyonları Güncel Görevlendirme Yazısı

2021 İkinci Dönem İç Tetkik Planı


2.3. Liderlik ve kalite güvencesi kültürü

Fakültemiz, Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri ve İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm başkanlarının çalışmaları yönetim tarafından takip edilmektedir. Bu yönüyle kalite komisyonları, idari ve akademik personeli kapsayıcı şekilde düzenlenerek yönetim mekanizmalarının idari süreçlere katılımı sağlanmaya çalışılmıştır.

Kurumun yöneticilerinin liderlik özelliklerini ve yetkinliklerini ölçmek ve izlemek için yazılı bir kanıt olmamasına rağmen, KKÜ İslami İlimler Fakültesi Kalite Komisyon Üyelerinin Yönetici ve akademik birim başkanlarından oluşmasına dikkat edilmiştir. Bu sayede kurumda kalite güvencesi kültürünü destekleyen, kapsayıcı bir kurumsal kültür ve liderlik anlayışının oluşturulması amaçlanmıştır.

Olgunluk Düzeyi: Kurumda kalite güvencesi kültürünü destekleyen kurumsal kültür ve liderlik yaklaşımı oluşturmak üzere planlar bulunmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Kalite ve Akreditasyon Yönergesi

Erasmus Kurum Koordinatörlüğüne Atama, Farabi, Mevlana ve UNİKOP Kurum Koordinatörlüklerine Görevlendirme


3. Paydaş Katılımı

Kurumun kurumsal işleyişini yürüten idari ve akademik personelimiz iç paydaş olarak kabul edilmektedir. Kurumun faaliyet ve hizmetlerinden yararlananların hepsi dış paydaş olarak kabul edilmiştir. Dış paydaşlar olarak; örgün ve yaygın eğitim- öğretim kurumları başta olmak üzere kamu/özel kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları vb. belirlenmiştir.

Kurum düzenli olarak yaptığı anket çalışmalarıyla iç paydaşların katılımını ve iç paydaşlarla etkileşimi sağlamaktadır. Ayrıca gerektiğinde yapılan toplantılar, kurumda iç paydaşların görüş ve önerilerini almak üzere geri bildirim mekanizması olarak kullanılmaktadır. Alınan karar ve başlatılan uygulamalar konusunda ilgili iç paydaşlara Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) ve web sayfası üzerinden bilgilendirme yapılmaktadır.

Öğrenciler, yapılan anketlerle ve toplantılarla kurumdaki karar alma sürecine katkıda bulunabilmektedirler. Mezunlarla ilişkilerin yönetilmesi kapsamında üniversite "Mezun Bilgi Sistemi" verileri dikkate alınmaktadır. Dış paydaşların kurumdaki karar alma ve iyileştirme süreçlerine katılımını sağlamak amacıyla, ildeki Sivil Toplum Kuruluşları ve yerel yönetim temsilcilerinin de bulunduğu KKÜ İslami İlimler Fakültesi Danışma Kurulu kurulmuş, yönergesi oluşturulmuş ve ilk toplantı gerçekleştirilmiştir. Dış paydaşlarla yapılan anketler, görüşmeler ve protokoller çerçevesinde alınan kararlar ve başlatılan uygulamaların ilgili dış paydaşlarla paylaşımı, web sayfası üzerinden ve resmi yazışmalar aracılığıyla yapılmaktadır. Yerel yönetimler, Sivil Toplum Kuruluşları, ilgili Bakanlıklar gibi kurumlar, ihtiyaç doğrultusunda kısmen kurumsal gelişmemize katkı vermektedir. 


3.1. İç ve dış paydaşların kalite güvencesi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, yönetim ve uluslararasılaşma süreçlerine katılımı

Olgunluk Düzeyi: Kurumdaki tüm süreçlere ve karar almalara paydaşların katılımı kurumdaki bütüncül kalite yönetimi kapsamında yürütülmekte ve paydaş katılımı uygulamalarından elde edilen bulgular izlenerek paydaşlarla birlikte değerlendirilmekte ve izlem sonuçlarına göre önlem alınmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Kalite ve Akreditasyon Yönergesi

2021 İkinci Dönem İç Tetkik Planı

Akreditasyon Genel Bilgilendirme Toplantı Tutanağı


4. Uluslararasılaşma

Fakültemiz, Yükseköğretim Kurulu'nun uluslararası strateji belgesi kapsamında izlemekte olduğu uluslararasılaşma stratejisini, hedeflerini ve politikasını benimsemektedir. Fakültemizin güçlü uluslararası değişim protokollerine sahip olmayı kalite güvencesinin bir parçası olarak görmektedir.

Erasmus ve Mevlana değişim programları çerçevesinde fakültemizin içerisinde bulunduğu uluslararası protokol, staj hareketliliği ve iş birliği uygulamaları mevcuttur. Bu bağlamda fakültemizde ilgili koordinatörlükler kurulmuştur. Erasmus protokolleri Avrupai üniversiteleriyle yapılan ikili anlaşmalar; Mevlana protokolleri ise Asya ve Avrupa'daki üniversitelerle yapılan Yükseköğretim kurumlarıyla daha çok e-posta yolu ile gerçekleştirilmektedir. Yıl içinde kurum ziyaretleri, uluslararası hafta, Mevlana ve Erasmus konulu konferans ve etkinliklere katılarak da anlaşmalar yapılabilmektedir.

Fakültemizin Erasmus+ programında öğrenci ve personel hareketliliğini içeren ikili anlaşmalar bulunmaktadır. Üniversitemizde Erasmus+ KA1 Programları kapsamında; KA103 projesi yürütücülüğü Erasmus kurum koordinatörlüğü tarafından yapılmakta olup, öğretim üyeleri tarafından bu kapsamda yürütülen projeler de desteklenmektedir. Hareketlilikte dengeyi sağlamak ve adil davranmak amacıyla gerek öğrenciler gerekse personel için fakültemize verilen kontenjanlar bölümlere belli bir plan çerçevesinde dağıtılmaktadır.

Üniversitemize 2018 yılı içinde Mevlana programı çerçevesinde yapılan hibelerden KKÜ İslami İlimler Fakültesi olarak aktif şekilde yararlanılmıştır. Kurumumuzda Mevlana Değişim Programı projesi yürütücülüğü, Fakültemiz Mevlana Kurum Koordinatörlüğü tarafından yapılmakta ve akademisyenler tarafından yürütülen Proje Tabanlı Mevlana Değişim Programı kapsamındaki projelere de destek verilmektedir. Hareketlilikte dengeyi sağlamak ve adil davranmak amacıyla her bölümden başvuru alınmakta, bu başvurulardan kriterlere uyanlar üniversite yönetimi aracılığıyla YÖK'e gönderilmekte ve tüm başvurular için kontenjan talep edilmektedir. Kontenjanlar ve dağılımları YÖK tarafından belirlenmektedir.

Öğrenci ve Personel Değişim Programlarının yaygınlaştırılması çerçevesinde öğrenci ve personelin başvuru ve katılımlarını arttırmak için Erasmus Bilgilendirme Toplantıları düzenlenmektedir.



4.1. Uluslararasılaşma politikası

Olgunluk Düzeyi: Kurumda tanımlı bir uluslararasılaşma politikası bulunmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Dış İlişkiler Başkanlığı

Bologna Süreci

Erasmus Programı 

Mevlana Değişim Programı

Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi(TÖMER)

Yabancı Uyruklu Öğrenci Ofisi

İslam Ülkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi


4.2.Uluslararasılaşma süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısı

Olgunluk Düzeyi: Kurumun uluslararasılaşma süreçlerinin yönetim ve organizasyonel yapısına ilişkin planlamalar bulunmaktadır. Bu planlar doğrultusunda yapılmış bazı uygulamalar bulunmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Öğrenci Hareketlilik

2020 Erasmus Öğretim Üyesi Hareketliliği

Personel Hareketlilik Görevlendirme


4.3. Uluslararasılaşma kaynakları

Olgunluk Düzeyi: Kurumun uluslararasılaşma faaliyetlerini sürdürebilmesi için uygun nitelik ve nicelikte fiziki, teknik ve mali kaynakları ağırlıklı olarak Yüksek Öğretim Kurumu ve Avrupa Birliği Kaynakları tarafından sağlanmaktadır. Ancak Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) birimi kapsamında yurtdışı görevlendirmeleri de yapılmaktadır. Bu kapsamda elde edilen bulgular izlenerek paydaşlarla birlikte değerlendirilmekte ve izlem sonuçlarına göre önlem alınmaktadır.

Kanıtlar:

Erasmus+ Personel Ders Verme Hareketliliği Genel Şartlar, Başvuru Koşulları ve Kontenjanlar

Erasmus+ Personel Eğitim Alma Hareketliliği Genel Şartlar, Başvuru Koşulları ve Kontenjanlar

•            Birim Kalite Akreditasyon Komisyonları


4.4. Uluslararasılaşma performansının izlenmesi ve iyileştirilmesi

Olgunluk Düzeyi: Kurumda uluslararasılaşma performansının izlenmesine ve değerlendirmesine yönelik planlamalar ve tanımlı süreçler bulunmaktadır. Bu kapsamda personel ve öğrenci hareketliliğine yönelik bilgilendirme toplantıları ve başvuru sonuçları üniversite web sayfasında düzenli olarak paylaşılmaktadır. Kurumda uluslararasılaşma performansının izlenmesine ve değerlendirmesine yönelik uygulamalar tüm alanları kapsar şekilde yürütülmektedir. Ancak bu uygulamaların sonuçları izlenmemektedir veya karar alma süreçlerinde kullanılmamaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

2021-2022 Erasmus Plus Öğrenim Hareketliliği Nihai Yabancı Dil ve Yerleştirme Sonuçları

 2021-2022 Akademik Yılı Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği Dönem Değişikliği Hk.

 2021-2022 Erasmus+ Personel Hareketliliği (Ders Verme - Eğitim Alma) Başvuru İlanı

Erasmus+ KA2 Ve Merkezi Projeler Bilgilendirme Toplantısı (Akademik Personele Yönelik)

Öğrenci ve Personel Erasmus Bilgilendirme Toplantıları


B. EĞİTİM VE ÖĞRETİM

1. Programların Tasarımı ve Onayı

1.1. Programların tasarımı ve onayı

Fakültemizde programların tasarımı ve onayına ilişkin tanımlı süreçler doğrultusunda uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Bu uygulamalardan bazı sonuçlar elde edilmekte ancak bu sonuçların paydaşlarla birlikte izlenmesi sistematik olarak yapılmamaktadır. 

Olgunluk Düzeyi: Kurumda İlahiyat programının tasarımı ve onayına ilişkin tanımlı süreçler doğrultusunda uygulamalar gerçekleştirilmiş ve bu uygulamalardan bazı sonuçlar elde edilmiştir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

 KKU Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği

Kırıkkale Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönergesi

2021 İkinci Dönem İç Tetkik Planı

2020 Yılı Kurum İç Değerlendirme Raporu

Müfredatlarda Yeni Ders Kodu Formatlarının Düzenlenmesi ve İntibak İşlemleri

KKU Kalite Güvence ve Akreditasyon Yönergesi

 Kalite Politikaları

Eğitim-Öğretim Alt Komisyonu Toplantı Tutanakları

•      Bilgi Paketinin Güncellenmesine İlişkin Toplantı Tutanağı

•      Bilgi Paketi Güncelleme İle İlgili Eğitim Öğretim Alt Komisyonu Dilekçesi ve Dekanlığın Görevlendirme Yazısı

•      Bilgi Paketi Güncellenmesinin Tamamlanmasına Dair Eğitim-Öğretim Alt Komisyonu Dilekçesi ve Birimlere Resmî Yazı ile Duyurusu

•     2023 Girişimcilik Dersi Görevlendirme 40_a_İktisat Fakültesi

•.    2023 Müfredat Ders Kredi Yükü Güncellemesi

•.    2023 Müfredat Güncellemesi

1.2. Program amaçları, çıktıları ve programın TYYÇ/İAA uyumu

İlahiyat programının amaçları ve çıktıları Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ile ilişkilendirilmektedir. Programların TYYÇ ile uyumu sağlanmaktadır. 

Olgunluk Düzeyi: İlahiyat programının amaçları, çıktıları ve bunların TYYÇ uyumuna ilişkin tüm alanları kapsayan uygulamalar, sistematik olarak izlenmektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

KKU Öğrenci Danışmanlık Yönergesi

Lisans ve Ön Lisans Programları İçin Yeni Ders Kodu Oluşturma Kuralları

İslami İlimler Danışma Kurulu Oluşturulması ve İşleyişine İlişkin Usul ve Esaslar

Senato Danışma Kurulu Kararı

17.09.2021 tarihli Senato Kararları-İslami İlimler Fakültesi Müfredat

KKU Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) Uygulama Yönergesi

•      İslami İlimler Program Çıktıları


1.3. Ders kazanımlarının program çıktıları ile eşleştirilmesi

İlahiyat programı için Bologna Bilgi Paketi Sisteminde program çıktıları ile ders kazanımları ilişkilendirilmiştir. Bologna Bilgi Paketinin her yarıyıl güncellenmesi akademik takvimle güvence altına alınmıştır. 

Olgunluk Düzeyi: İlahiyat programının ders kazanımları ile program çıktıları eşleştirilmesine ilişkin tüm alanları kapsayan uygulamalar, sistematik olarak ve kurumun iç kalite güvencesi sistemiyle uyumu gerçekleştirilmekte ve izlem sonuçları paydaşlarla birlikte değerlendirilmektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

2020-2021 Bahar Dönemi Öğrenci Memnuniyet Anketi

Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğrenciler Uzaktan Eğitim Anketi

2017-2018 Akademik Yılı Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Bahar Dönemi Anket Sonuçlar

Değerlendirme Anket Sonuçları Tabloları

2022-2023 Güz Ders Memnuniyet Anketi

2022-2023 Güz Öğrenci Memnuniyet Anketi

2022-2023 Bahar Öğrenci Memnuniyet Anketi

2022-2023 Bahar Dersler Memnuniyet Anketi

1.4.Programın yapısı ve ders dağılım dengesi (Zorunlu-seçmeli ders dağılım dengesi; alan ve meslek bilgisi ile genel kültür dersleri dengesi, kültürel derinlik kazanma, farklı disiplinleri tanıma imkânları)

Fakülte akademik öğrenim süreci boyunca ders dağılım dengesine ilişkin kurum politikası belirlenmiştir. Fakültemiz kalite güvencesi çalışmaları bilgi kılavuzunda belirtildiği gibi İslami İlimler programında zorunlu ve seçmeli ders dağılımı dengeli bir şekilde planlanmaktadır. 

Olgunluk Düzeyi: Program yapısı ve dengesine ilişkin uygulamalar İslami İlimler programında, sistematik olarak izlenmektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Ortak Seçmeli Ders Uygulama Esasları

Müfredatta Yeni Açılacak Derslere İlişkin Fakülte Yönetim Kurulu Kararı

Kırıkkale Üniversitesi Öğretmenlik Uygulaması Yönergesi

Öğretmenlik Uygulaması 1 Dersi Danışman Öğretim Üyesi Görevlendirme Yazısı

Kırıkkale Üniversitesi Kalite Güvence ve Akreditasyon Yönergesi

KKU Hizmetiçi Eğitim Yönergesi


1.5. Öğrenci iş yüküne dayalı tasarım

Öğrencilerimizin bireysel olarak alanlarına dair kültürel derinlik kazanmasına fırsat sağlamak amacıyla üniversitemiz bünyesinde ortak seçmeli dersler havuzu oluşturulmuştur. İslami İlimler programında tanımlanmış olan öğrenci iş yükleri, paydaşlarla paylaşılmakta (program ve ders bilgi paketleri yoluyla) ve eğitim-öğretimle ilgili tüm uygulamalarda (öğrenci hareketliliği, önceki öğrenmelerin tanınması vb.) kullanılmaktadır. Ancak öğrenci iş yükü ve bununla ilgili uygulamaların sonuçlarının izlenmesi yapılmamaktadır. Programlarda iş yükünün belirlenmesinde öğrenci katılımının sağlanmasına yönelik iyileştirmeler yapılmasına ihtiyaç vardır.

Olgunluk Düzeyi: İslami İlimler programında tanımlanmış olan öğrenci iş yükleri, paydaşlarla paylaşılmakta (program ve ders bilgi paketleri yoluyla) ve eğitim-öğretimle ilgili tüm uygulamalarda (öğrenci hareketliliği, önceki öğrenmelerin tanınması vb.) kullanılmaktadır. Ancak öğrenci iş yükü ve bununla ilgili uygulamaların sonuçlarının izlenmesi yapılmamaktadır.


Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

  KKU Fakülteler Ortak Dersler Havuzu 

KKU Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Yönergesi

Diploma Eki Örneği

1.6. Ölçme ve değerlendirme

Fakültemizin öğrenci merkezli yaklaşımı doğrultusunda akademik birimlerde bir önceki akademik yılsonu itibari ile Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) en yüksek olan öğrencinin, akademik kurullarda (Fakülte Kurulları, Akademik Genel Kurul) eğitim-öğretim ile ilgili gündem maddelerinin görüşülmesinde katılımcı olarak bulunması ilkesi benimsenmiştir.

Kurumumuzda ölçme ve değerlendirme sistemleri öğrenci ve öğretim elemanları görüşlerine dayalı olarak güncellenmiştir. Fakültemizde ölçme ve değerlendirme sistemine ilişkin uygulamalardan elde edilen bulgular sistematik olarak izlenmekte ve izlem sonuçları paydaşlarla birlikte değerlendirilerek önlemler alınmaktadır.

Olgunluk Düzeyi: İslami İlimler programında tasarlanan ölçme ve değerlendirme sistemine ilişkin uygulamalardan elde edilen bulgular sistematik olarak izlenmekte ve izlem sonuçları paydaşlarla birlikte değerlendirilerek önlemler alınmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

  Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

KKU Lisansüstü Eğitim Uygulama Esasları Yönergesi

KKU Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi

KKU Öğrenci Danışmanlık Yönergesi

KKU Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş Yönergesi

KKU Bağıl Değerlendirme Yönergesi

KKU Çift Anadal Programı Yönergesi

KKU Özel Öğrenci Yönergesi

KKU Pedagojik Formasyon Yönergesi

Kırıkkale Üniversitesi Pedagojik Formasyon Eğitimi Yaz Okulu Yönergesi

KKU Yandal Yönergesi

KKU Diploma Yönergesi


2. Öğrenci Kabulü ve Gelişimi

2.1. Öğrenci kabulü ve önceki öğrenmenin tanınması ve kredilendirilmesi (Örgün eğitim, yaygın eğitim ve serbest öğrenme yoluyla edinilen bilgi ve beceriler)

Kurumsal amaçlar doğrultusunda ve sürdürülebilir şekilde yürütülen öğrenci kabulü ve önceki öğrenimin tanınması ve kredilendirilmesi uygulamaları kurumun tamamında benimsenmiştir. Standart uygulamalar ile ilgili mevzuatın yanı sıra kurumumuzda yaygın eğitim faaliyetleri yoluyla bilgi ve beceri kazandırılması örnek bir uygulama olarak ön plana çıkmaktadır.

Kurumumuza öğrenciler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile kabul edilmektedirler. Merkezi Yerleştirme ile gelen öğrenci grupları dışında kalan öğrencilerin kabulünde ise, uluslararası (yabancı uyruklu), yatay geçiş ile öğrenci kabulüne ilişkin ilgili yönetmelik, yönerge ve senato kararları uygulanmaktadır. Öğrenci kabulüne ilişkin süreçler üniversite-fakülte gibi kurumsal (internet sayfamızda belli dönemlerde duyurulmaktadır.

Olgunluk Düzeyi: Öğrenci kabulü, önceki öğrenmenin tanınması ve kredilendirilmesine ilişkin uygulamalardan elde edilen bulgular, sistematik olarak izlenerek paydaşlarla birlikte değerlendirilmektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Uluslararası Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi

Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Yatay Geçiş Yönergesi


2.2. Diploma, derece ve diğer yeterliliklerin tanınması ve sertifikalandırılması

Kurumumuzda önceki formal öğrenmelerin tanınması için yönetmelik, yönerge ve uygulama ilkeleri gibi tanımlı süreçler bulunmaktadır. Üniversitemiz Kariyer Geliştirme ve Mezunlar Koordinatörlüğü Yönergesi ile de öğrencilerimizin akademik ve kariyer gelişimini izlemek üzere tanımlı bir süreç oluşturulmuştur. 

Olgunluk Düzeyi: Diploma, derece ve diğer yeterliliklerin tanınması ve sertifikalandırılmasına ilişkin uygulamalardan elde edilen bulgular sistematik olarak arşivlenmektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Kariyer Geliştirme ve Mezunlar Koordinatörlüğü Yönergesi

Çift Anadal ve Yandal Programı Yönergesi

Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği

KKU Diploma Yönergesi

Örnek Diploma

Diploma Eki Örneği

Kırıkkale Üniversitesi Arşiv Yönergesi

  Çift Anadal Yandal Kontenjanlar ve Takvim

 Çift Anadal Yandal Kontenjanlar ve Takvim Duyuru Metni

3. Öğrenci Merkezli Öğrenme, Öğretme ve Değerlendirme

3.1. Öğretim yöntem ve teknikleri (Aktif, disiplinlerarası çalışma, etkileşimli, araştırma/öğrenme odaklı)

Fakültemizin eğitim-öğretim politikasında öğrenci merkezli eğitim yaklaşımı benimsenmiştir. Ayrıca kurumumuz için öğrenci merkezli eğitim ilkeleri tanımlanmıştır. Programlarımızda öğrenme- öğretme süreçlerinde aktif ve etkileşimli öğrenci katılımını sağlayan güncel, disiplinler arası çalışmaya teşvik eden ve araştırma/öğrenme ve öğrenci odaklı öğretim yaklaşımı uygulamaları mevcuttur. Bu uygulamalardan elde edilen bulgular, sistematik olarak kayıt altına alınmaktadır. Fakültemizde öğrenme-öğretme merkezinin açılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Kurumumuzda öğrenci merkezli eğitim yaklaşımına ilişkin uygulamalar kapsamında eğiticilerin eğitimi programı gerçekleştirilmektedir.!) Bilimsel Araştırma Projeleri Uygulama Yönergesi çerçevesinde bilimsel araştırma projelerine dâhil edilerek öğrencilerimizin araştırma yetkinlikleri geliştirilmeye çalışılmaktadır.

Olgunluk Düzeyi:

Öğrenme-öğretme süreçlerinde aktif ve etkileşimli öğrenci katılımını sağlayan güncel, disiplinlerarası çalışmaya teşvik eden ve araştırma/öğrenme ve öğrenci odaklı öğretim yaklaşımı uygulamalarından elde edilen bulgular, sistematik olarak kayıt altına alınmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

Bilimsel Araştırma Projeleri Uygulama Yönergesi

Mevlana ve Erasmus Anlaşmaları

Erasmus Bilgilendirme Toplantıları (Öğrencilere Yönelik)

Erasmus KA2 Projeleri ve Merkezi Projeler Toplantısı

Erasmus Bölüm Koordinatörleri Toplantısı

Erasmus Ders Verme Hareketliliği (Akademisyenlere Yönelik)

Proje Bilgilendirme Toplantısı (Akademik Personele Yönelik)

Üniversite Eduroam Ağı

Girişimcilikte Kadınların Durumlarının Araştırılması ve Desteklenmesi Projesinde Görevli Öğretim Üyeleri Listesi


3.2. Ölçme ve değerlendirme (Öğrencilerin özelliklerine ve öğrenme düzeylerine göre farklılaştırılmış alternatif ölçme yöntem ve tekniklerine yer verme gibi)

Kurumumuzda öğrenci merkezli eğitim ilkeleri kapsamında programlarımızda alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin uygulanması benimsenmiştir. Öğretim elemanlarının derslerinde çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemlerine başvurmalarına imkân sağlayan esneklik üniversite yönetmeliği ile güvence altına alınmıştır. Öğrenci merkezli ölçme ve değerlendirme yaklaşımının fakültemizdeki İslami İlimler programında yaygınlaştırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Ölçme ve değerlendirme uygulamalarının sonuçları izlenmektedir.

Olgunluk Düzeyi: İslami İlimler programında öğrenci merkezli ölçme ve değerlendirmeye ilişkin uygulamalar vardır ve bu uygulamalardan bazı sonuçlar elde edilmiştir. Bu ölçme ve değerlendirme sisteminin sonuçlarının izlenmesi planlanmaktadır.


Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Eğitim Öğretim Programları Tasarımı ve Onayı Yönergesi

Kırıkkale Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Etik Kurulu Yönergesi

Ders Sınav Yüzdeliği Dilekçe Örneği


3.3. Öğrenci geri bildirimleri (Ders-öğretim üyesi-program-genel memnuniyet anketleri, talep ve öneri sistemleri)

Kurumsal amaçlar doğrultusunda ve sürdürülebilir şekilde yürütülen öğrenci geri bildirimlerinin alınmasına ilişkin olarak ilk kayıt anketi, öğretim elemanı ders değerlendirme anketi, öğrenci memnuniyet anketi, sosyo-kültürel etkinlikler için eğilim belirleme anketleri, mezun öğrenci anketi, etkinlik değerlendirme anketleri ve ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlenen anketler aracılığıyla uygulamalar kurumun tamamında gerçekleştirilmektedir. Çeşitli mekanizmalarla toplanan öğrenci geri bildirimleri ile öğrencilerin karar alma süreçlerine katılımı sağlanmakta ve öğrenci geri bildirimleri kurum içi iyileştirme faaliyetlerinde kullanılmaktadır. Öğrenci görüşleri alınarak eğitim-öğretim yönetmeliğinde değişiklikler önerisi yapılması buna bir örnek oluşturmaktadır. Ayrıca birimimizin kurullarında eğitim-öğretim ile ilgili oturumlarda öğrenci katılımı sağlanmaktadır. Kurumsal amaçlar doğrultusunda ve sürdürülebilir şekilde yürütülen akademik danışmanlığa ilişkin olgunlaşmış uygulamalar kurumun tamamında benimsenmiştir. Rektör/Dekan tarafından gerçekleştirilen öğrenci buluşmaları, akademik  birimlerde düzenlenen öğrenci buluşmaları, fiziksel ve elektronik ortamda erişilebilen dilek istek kutuları, her yarıyıl akademik danışmanlar ile öğrenciler arasında gerçekleştirilen toplantılar öğrenci merkezli uygulamalara örnek gösterilebilir. 

Olgunluk Düzeyi: Kurumsal amaçlar doğrultusunda ve sürdürülebilir şekilde yürütülen öğrenci geri bildirimlerinin alınmasına ilişkin olgunlaşmış uygulamalar kurumun tamamında benimsenmiştir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Akademik Danışman Toplantısı

KKU Kalite Koordinatörlüğü Memnuniyet Anket Sonuçları

 KKÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Elemanı ve Ders Değerlendirme Anketi Sonuçları

 Önlisans-Lisans Öğrenci Akademik Danışman Yönergesi

Kırıkkale Üniversitesi Öğrenci Konseyi Yönergesi

•      2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi Öğretmenlik Uygulaması 1 Dersi Hazırlık Toplantısı

3.4. Akademik danışmanlık

Öğrenci sınıf danışmanları, kayıt yenileme dönemlerinde öğrencilerin ders seçimlerinde; eğitim öğretim sırasında ise öğrencilerin akademik kariyer yönlendirmelerinde yardımcı olmaya çalışmaktadırlar.

Öğrenciler ders kayıt yenileme süresince, mesai saatleri içerisinde diledikleri zaman danışmanlarıyla görüşebilirler. Diğer zamanlarda ise danışmanın belirlediği gün ve saatlerde danışmanlık desteği alabilme imkânına sahiptirler.  Danışmanlık desteği, öğrenciye mesleki geleceğini planlarken ne gibi donanımlara sahip olması gerektiğini ve bunun yollarını göstermeyi içerir. Öğrencinin dönem içerisinde seçeceği derslerden başlayarak mesleki becerileri, kariyeri için gerekli kazanımları nasıl edineceğini belirleyen detaylı bir planlamayı kapsar.

Olgunluk Düzeyi: Kurumsal amaçlar doğrultusunda ve sürdürülebilir şekilde yürütülen akademik danışmanlığa ilişkin olgunlaşmış uygulamalar kurumun tamamında benimsenmiştir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Önlisans-Lisans Öğrenci Akademik Danışman Yönergesi

İslami İlimler Fakültesi Akademik Danışman Toplantı Tutanağı

2022 Yılı Hizmet İçi Eğitim Planı

2022 Yılı Eğiticilerin Eğitimi Planı


4. Öğretim Elemanları


4.1. Atama, yükseltme ve görevlendirme kriterleri

Kurumumuzda atama, yükseltme ve görevlendirme kriterleri ve süreçleri tanımlanmıştır. Kuruma dışarıdan ders vermek üzere öğretim elemanı seçimi ve davet edilme usulleri 2547 sayılı Kanunun 31. ve 40. maddeleri uyarınca gerçekleştirilmektedir. Kurumdaki ders görevlendirmelerinde eğitim-öğretim kadrosunun yetkinlikleri (çalışma alanı/akademik uzmanlık alanı vb.) ile ders içeriklerinin örtüşmesi akademik birimlerin ilgili kurullarınca güvence altına alınmaktadır. Fakültemizde öğretim elemanları atama, yükseltme ve görevlendirme işlemleri Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Atama Kriterlerine göre yapılmaktadır. 

Olgunluk Düzeyi: Kurumun tüm alanlar için tanımlı atama, yükseltme ve görevlendirme kriterleri uygulanmakta ve karar almalarda (eğitim-öğretim kadrosunun işe alınması, atanması, yükseltilmesi ve ders görevlendirmeleri vb.) kullanılmaktadır. Ancak bu uygulamalara ait sonuçlarının izlenmesi henüz yapılmamaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Öğretim Üyesi Atama İşlemleri İş Akış Süreçleri

Öğretim Üyeliğine Atanma Kriterleri

KKU Görev Süresi Uzatma İşlemleri İş Akış Süreci

Ders Dağılımları ile İlgili Yönetim Kurulu Kararı 1

Ders Dağılımları ile İlgili Yönetim Kurulu Kararı 2

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Ölçütleri

Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı Yönergesi

 

4.2. Öğretim yetkinliği (Aktif öğrenme, ölçme değerlendirme, yenilikçi yaklaşımlar, materyal geliştirme, yetkinlik kazandırma ve kalite güvencesi sistemi)

Fakültemizde eğitim kadrosunun eğitim-öğretim performansını izlemek üzere her yarıyıl sonunda öğretim elemanı/ders değerlendirme anketi uygulaması gerçekleştirilmektedir. Bu uygulama ile öğretim elemanları öğrenci geri bildirimleri doğrultusunda ders performanslarını değerlendirme fırsatı bulmaktadırlar. Kurumumuzun öğretim elemanlarının öğretim yetkinliğini geliştirmek üzere eğiticilerin eğitimi sertifika programı gerçekleştirilmiştir. Birimimizde de öğretim elemanlarının öğretime yönelik ihtiyaçları gözetilerek çeşitli hizmet içi eğitim faaliyetleri yürütülmektedir. Öğretim yetkinliğine yönelik süreçlerin planlanması ve iyileştirilmesi çalışmalarına öğretim elemanlarının katılımı artırılmalıdır.

Olgunluk Düzeyi: Kurumun öğretim elemanlarının öğretim yetkinliğini geliştirmek üzere uygulamalar vardır ve bunlar tüm birimleri kapsamaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

KKÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Elemanı ve Ders Değerlendirme Anketi Sonuçları

Üniversitemiz 2020 Yılı Kurum İç Değerlendirme Raporu

Akademik Takvim

Akademik Personel Memnuniyet Anketi

Fakülte Web Sayfasının İngilizce Bölümlerinin Aktivite Edilmesi Hakkında

Arş. Gör. Dr. Ders Vermesine İlişkin Karar


4.3. Eğitim faaliyetlerine yönelik teşvik ve ödüllendirme

Kurum, öğretim kadrosunu teşvik etme ve ödüllendirmek için bazı uygulamalar planlamaktadır.

Olgunluk Düzeyi: Kurumun öğretim kadrosunu bilimsel araştırma bağlamında teşvik etme ve ödüllendirme uygulamaları öğretim elemanlarının yetkinlikleri dikkate alınarak adil ve şeffaf şekilde sürdürülmekte ve bunlar tüm alanları kapsamaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Yönergesi



5. Öğrenme Kaynakları

5.1. Öğrenme kaynakları

Kurumumuzun tüm birimlerinde öğrenme kaynakları imkânlar dâhilinde yönetilmekte ve bu kaynaklar birimler arası denge gözetilerek sağlanmaktadır. Öğrencilerimiz için en temel öğrenme kaynağı üniversite merkez kütüphanemiz kaynakları sürekli olarak iyileştirilmektedir. İntihal tespitinde kullanmak üzere İntihal.Net deneme veri tabanı erişime açılmıştır. Kütüphane elektronik kaynaklarına kullanıcıların kampüs dışından bağlanabilmelerini sağlayan “Deepknowledge E- Kütüphane Portali” deneme erişimine açılmıştır. Üniversitemiz kütüphane kataloğuna yeni e-kitap koleksiyonları eklenmiştir. Ayrıca İslam Kütüphanesi Veri Tabanlarına ve çeşitli Konu Bazlı Veri Tabanlarına üyelik sağlanmıştır. Üniversitemiz kampüslerinde alt yapısı Ulakbim tarafından sağlanan internet hizmetleri öğrencilerimize sabit bağlantılar ve kablosuz bağlantı yöntemiyle sunulmaktadır.

Üniversitemiz bünyesinde üretilen kitap, makale, tez, bildiri, rapor gibi tüm akademik kaynakları telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunmaktadır. Öğrenme kaynakları, bu kaynakların yeterlilik durumu ve bütçede öğrencilere yönelik hizmet giderlerinin dağılımına ilişkin veriler 2020 Yılı Merkez Kütüphanesi Birim Faaliyet Raporunda yer almaktadır. 

Olgunluk Düzeyi: Kurumda uygun nicelik ve nitelikte, erişilebilir öğrenme kaynakları sağlamak üzere öğrenme kaynakları yönetilmektedir. Tüm bu uygulamalardan elde edilen bulgular ve ihtiyaçlar/talepler doğrultusunda kaynaklar çeşitlendirilmektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

•        KKU Kütüphane Hizmetleri Yönergesi

KKU Kütüphane Faaliyet Raporu

 Bisiklet Dağıtımı ile İlgili Duyuru

KKU Engelli Öğrenci Birim Yönergesi

Kırıkkale İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Yönergesi

KKU Danışma-Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği

•          KKU Danışma Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Form ve Dokümanlar 

Ücretsiz Yemek Bursu Sonuçları

•               3 Aralık Dünya Engelliler Günü Engellere Manevi Psikolojik Yaklaşım Programı

 Engelleri Aşalım Programı

5.2. Sosyal, kültürel, sportif faaliyetler

Fakültemizdeki sosyal, kültürel, sportif faaliyetler Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından planlanmakta ve desteklenmektedir. Üniversitemiz Öğrenci Kulüpleri Yönergesi çerçevesinde öğrenci toplulukları oluşturulmakta ve gerçekleştirilen faaliyetler değerlendirilmektedir. Öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif alanlarda gelişimine katkı sunan 46 farklı öğrenci kulübü mevcuttur. Öğrenci kulüplerinde öğrencilerimizin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayan etkinlikler akademik yıl boyunca sürmektedir. Ayrıca kurumumuzun tüm birimlerinde geniş katılımla gerçekleştirilen sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler yürütülmektedir.

Olgunluk Düzeyi:

Kurumda uygun nicelik ve nitelikte sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler kurumsal olarak yönetilmektedir (yürütmek üzere destekler sağlanmakta, idari örgütlenme bulunmakta vb.). Tüm bu uygulamalardan elde edilen bulgular ve ihtiyaçlar/talepler doğrultusunda kaynaklar çeşitlendirmektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

İlahiyat Topluluğu Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Listesi

Kırıkkale Üniversitesi Araştırma ve Bilimsel Yayın Ödülü” ve Bilimsel Projelere Katılım Desteği Yürütme İlkeleri

KKU Öğrenci Toplulukları Yönergesi

Etkinlik Talep Formu

Etkinlik Araç Talep Formu

Öğrenci Kulüp Listesi

Sosyal ve Kültürel Amaçlı Gezi Programı


5.3. Tesis ve altyapılar (Yemekhane, yurt, teknoloji donanımlı çalışma alanları, mediko vs.)

Kurumumuzdaki tesis ve altyapı birimleri, denge gözetilerek imkânlar dâhilinde kurulmaya çalışılmaktadır. Standart bir uygulama olarak memnuniyet anketi aracılığıyla öğrencilerin yemekhane, yurt ve çalışma alanlarına ilişkin görüşleri alınmaktadır. Üniversitemize ait Residorm öğrenci yurdunun yanı sıra Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı yurt imkânları ile bölgede faaliyet gösteren özel yurtlar ve yerel imkânlar ile barınma ihtiyacı karşılanmaktadır. Kurumumuz tesis ve altyapının iyileştirilmesine yönelik performans hedefleri tanımlamıştır. Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan 2020 Yılı Performans Programı Raporunda 2021 yılında gerçekleşen ve 2022 yılında gerçekleştirilecek iyileştirmeler için öneriler sunulmuştur. Bu program kapsamında üniversite kampüsünde tesis ve altyapının öğrencilerimiz tarafından kullanımına ilişkin öğrenci geribildirim sonuçlarının sistematik olarak izlenmesi sağlanmaktadır. İslami İlimler fakültesinin yeni binasının tamamlanmasına Tesis ve altyapının kurumsal büyümesine ilişkin olarak 2014 yılından itibaren üniversite kampüs cami ve fakülte öğrenci uygulama mescidi öğrencilerin hizmetine sunulmuştur. Tesis ve altyapıya ilişkin öğrenci geri bildirimleri öğrenci memnuniyet anketi, dilek-istek-öneri kutusu ve akademik danışmanlık toplantıları gibi fakültemizde uygulanmakta olan çeşitli geri bildirim mekanizmaları ile toplanmakta ve iyileştirme çalışmaları için üniversite yönetimi ile paylaşılmaktadır. Sonuçları öğrencilerimizle paylaşılmaktadır. 

Olgunluk Düzeyi: Kurumun tüm birimlerinde uygun nitelik ve nicelikteki tesis ve altyapı sağlamak üzere fiziksel kaynaklar ve mekânlar bütünsel olarak yönetilmektedir. Tüm tesis ve altyapıların kullanımına ilişkin sonuçlar ve ihtiyaçlar/talepler doğrultusunda kaynaklar çeşitlendirilmektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

2020 Yılı Performans Programı

Fiziki Alanlar Tablosu


5.4. Engelsiz üniversite

Kurumumuzda özel gereksenimlere ihtiyaç duyan öğrenciler ile ilgili çeşitli uygulamalar mevcuttur. Bu uygulamalar Üniversitemiz Engelli Öğrenci Birimi ile işbirliği çerçevesinde planlanmakta ve yürütülmektedir. Kurumumuzda söz konusu birim çalışmalarında yer almak isteyen Engelli Öğrenci Temsilcisi belirlenmiştir. Üniversitemiz Engelli Öğrenciler Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Kurumumuz engelsiz üniversite çalışmalarına katkı sunmak üzere birim temsilcisi (Dr. Öğr. Üyesi Fatıma Zeynep Belen) belirlenmiştir.

 Dış paydaşlardan görüş almak üzere Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından ziyaretler gerçekleştirilmiş, fakültemiz ile paylaşılmıştır. Birimimizde idari ve akademik personel ile öğrencilerimiz için geniş katılımlı "Özel Gereksinimli Bireylerle İletişim" eğitimi verilerek kurum bünyesinde farkındalık oluşturulması sağlanmıştır. 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde farkındalık sağlamak amacıyla toplumumuzda özel gereksinimli bireylerin karşılaştığı ya da karşılaşabileceği çeşitli sorunlar, güçlükler ve yetersizlikler hakkında bilgi vermek, bilinç oluşturmak ve çözüm önerileri sunmak adına Türkiye Sakatlar Derneği Adıvar Şubesi ile görüşmeler yapılarak belirlenen öncelikli ihtiyaçlar doğrultusunda şehir merkezinde sık kullanılan güzergâhlarda, fakülte ve kampüs içinde farkındalık etkinlikleri düzenlenmiştir. Ayrıca bir başka farkındalık etkinliği olarak, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü yürüyüş etkinliğine öğrencilerimizle birlikte katılım sağlanmıştır.

Olgunluk Düzeyi: Kurumda ve üniversitedeki sağlanan engelsiz üniversite uygulamasından elde edilen bulgular ve sonuçları paydaşlarla birlikte değerlendirilerek önlemler alınmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

KKU Engelli Öğrenci Birim Yönergesi

KKU Engelsiz Yaşam Birimi 


5.5. Rehberlik, psikolojik danışmanlık ve kariyer hizmetleri

Üniversitemiz bünyesinde öğrencilere ve personele yönelik rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı bünyesinde çalışmakta olan bir Psikolog aracılığıyla sunulmaktadır. Üniversitemiz Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Programı öğretim elemanları ile fakültemiz Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü de ihtiyaç duyan öğrencilere imkanlar dahilinde danışmanlık hizmeti sunmaya çalışmaktadırlar. Ayrıca kurumda öğretim elemanları tarafından yapılan akademik danışmanlıklar, çeşitli konferanslar, kültürel etkinlikler ve kariyer günleri gibi faaliyetlerle öğrencilere rehberlik sağlanmaktadır. Kurumumuzda Dünya Mutluluk günü dolayısıyla “Elif'te Huzur ve Mutluluk” konulu konferans düzenlenmiştir. Dünya Ruh Sağlığı Günü münasebetiyle üniversitemiz öğrencilerine yönelik “Psikolojik Yardım Alma Üzerine Tavsiyeler” konulu panel gerçekleştirilmiştir. Üniversitemiz birimleri ile Kariyer Geliştirme ve Mezunlar Koordinatörlüğü işbirliğinde program öğrencilerimiz için kariyer planlaması ve gelişimine yönelik etkinlikler düzenlenmiştir. Kurumumuzda rehberlik, psikolojik danışmanlık ve kariyer geliştirme hizmetlerine yönelik uygulamaların artırılmasına, uygulamaların niceliğine ve niteliğine ilişkin öğrencilerden daha kapsamlı geri bildirim toplanmasına ve sağlanan hizmetlerin sonuçlarının sistematik olarak izlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Olgunluk Düzeyi: Kurumda uygun nitelik ve nicelikte rehberlik, psikolojik danışmanlık ve kariyer hizmetleri tüm birimleri kapsayacak şekilde sağlanmaktadır. Ancak bu uygulamanın sonuçları izlenmemektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Kırıkkale Üniversitesi Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği


6. Programların İzlenmesi ve Güncellenmesi


6.1. Program çıktılarının izlenmesi ve güncellenmesi (Hazırlık okullarındaki dil eğitim programlarını da kapsamaktadır.)

Eğitim-Öğretim faaliyeti sürdürülen İlahiyat programının periyodik olarak izlenmesi ve güncellenmesini güvence altına almak amacıyla KKÜ İslami İlimler Fakültesi Eğitim-Öğretim Programları Tasarımı ve Onayı Yönergesi hazırlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Olgunluk Düzeyi: İlahiyat programında program çıktılarının izlenmesine ilişkin uygulamalar gerçekleştirilmiş ve bazı sonuçlar elde edilmiştir. Ancak bu sonuçların değerlendirilmesi, karar almalarda ve güncellemelerde kullanılması gerçekleştirilmemiş olsa da bu doğrultuda faaliyetlere ihtiyaç duyulmaktadır. 

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Temel İslam Bilimleri Kurul Toplantı Tutanağı

Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Kurul Toplantı Tutanağı

KKU İslami İlimler Fakültesi kalite ve Akreditasyon İşlemleri Yönergesi

İslami İlimler Fakültesi Mezunları ile Söyleşi


6.2. Mezun izleme sistemi

Üniversitemizde Kariyer Geliştirme ve Mezunlar Koordinatörlüğü bulunmaktadır. Koordinatörlük mezunlarla karşılıklı etkileşim içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversitemiz bünyesinde mezunların birbirleriyle etkileşimini sağlamak amacıyla her yıl mezun buluşmaları organize edilmektedir. Mezunlarımızın mezun yeterliliklerini ölçmek amacıyla her yıl düzenli olarak memnuniyet anketleri yapılmaktadır. Yapılan anketler sonucunda mezun öğrencilerimizden alınan geri bildirimlerle programların müfredat ve öğrenme çıktıları gözden geçirilerek gerektiğinde güncellemeler yapılmaktadır. Üniversitemizin mezunlarına yönelik olarak yaptığı memnuniyet anketlerine ek olarak birimimiz kendi bünyesinde oluşturdukları anketleri uygulamaktadır. 

Olgunluk Düzeyi: Mezun izleme sistemine ilişkin İslami İlimler programını kapsayan uygulamalar vardır ve bunlardan bazı sonuçlar elde edilmiştir. Ancak bu sonuçların değerlendirilmesi ve karar almalarda kullanılması gerçekleştirilmemiştir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

İslami İlimler Fakültesi Mezunları ile Söyleşi

Kırıkkale Üniversitesi Mezun Takip Sayfası

Mezun Portali Etkinlikler


C. ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME


1.  Araştırma Stratejisi

1.1. Kurumun Araştırma Politikası, Hedefleri ve Stratejisi

Üniversitemizde, 2020-2024 Stratejik planıyla uyumlu ve genel kalite politikası çerçevesinde bölgenin ve ülkenin, fakültemizin olanakları bağlamında beklentilerini karşılamayı amaçlayan bir araştırma-geliştirme politikası benimsenmiştir. Fakültemiz de bu plana uygun biçimde Araştırma ve Geliştirme Stratejisi izlemektedir.

Fakültemizin ilgili birimleri, Kırıkkale Üniversitesi yönetim ve diğer birimler ile uyumlu biçimde, benimsenmiş araştırma politikası, stratejisi ve hedefleri ile ilgili uygulamalar, sistematik olarak izlenmekte ve izlem sonuçlarına göre ilgili alanları ve programları kapsayan önlemleri almaktadır. Bu çerçevede fakültemizin stratejik plan bağlamında amaçları; eğitim ve öğretimde rekabet gücünü ve tercih edilebilirliği artırmak, üniversitemizin ve fakültemizin özgün araştırmalar ile tanınırlığını artırmak ve kurum kültürü ve kurumsal yapıyı geliştirmektir.

Üniversite ve Fakültemizin stratejik plan bağlamında hedefleri; indekslerde (SCI, SSCI, A&HCI başta olmak üzere uluslararası düzeyde) taranan dergilerdeki öğretim üyesi başına düşen yayın ve bilimsel yayınlara yapılan atıf sayısını artırmak, üniversitemiz tarafından desteklenen bilimsel projelerin sayısını artırmak, TÜBİTAK girişimci ve yenilikçi üniversite endeksinde daha iyi bir konuma gelme noktasında üniversitemizin hedeflerine paralel olarak çalışmalar yapmak ve İlahiyat alanında faaliyet gösteren kurumlar bazında toplumsal ve ihtiyaç odaklı yüksek lisans proje sayısını artırmaktır.

Fakültemiz, eğitim ve öğretimde rekabet gücünü ve tercih edilebilirliği artırma bağlamında nitelikli öğretim üye ve elemanı istihdam etmektedir. Ulusal ve uluslararası saygın kurumlardan mezun olmuş, mezkûr kurumlarda lisansüstü çalışmalar yapmış akademisyen kadromuz bulunmaktadır. Müfredatın içerik ve uygulanmasında fakülte kurulları aktif biçimde çalışmakta ve kalitenin korunması adına gerekli her türlü tedbiri almaktadır. 11. Kalkınma Planına uygun olarak, grup halinde karşılıklı öğretme ve öğrenme, okul dışında bilgiyi farklı kaynaklardan edinme ve karşılaştırabilme becerilerinin kazandırıldığı, eğlenerek öğrenme yaklaşımının uygulandığı, karar alma özgüveninin artırıldığı öğrenme ortam ve tekniklerinin uygulanması öncelikli hedefimizdir. Fakültemiz, öğrencilerin eğitim-öğretim süreçlerinde danışman öğretim üyeleri tarafından yüz yüze ve online yöntemlerle desteklenmesine önem vermektedir. Üniversitemizde ve fakültemizde öğrenci kulüpleri marifetiyle öğrencilere yönelik faaliyetler yürütülmektedir. Bu çerçevede öğrencilerimizin kurum aidiyetleri ve akademik performansları arttırılmaya çalışılmaktadır. Fakültemizin tanınırlığını sağlama adına tanıtım videoları web sayfasında ve çeşitli sosyal medya platformlardan paylaşılmaktadır. Fakültemizde Temel İslam Bilimleri ve Felsefe ve Din Bilimleri Bölümlerinde lisansüstü seviyesinde eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Programlarımızda nitelikli tezlerin hazırlanması önceliğimizdir. Bu çerçevede Araştırmalar için gerekli olan Etik Kurul İzinleri üniversitemizin etik kurulları tarafından verilmektedir.  

Fakültemizin ve bir bütün olarak üniversitemizin araştırma-geliştirme süreçlerine ilişkin her yıl, yıllık akademik faaliyet raporları hazırlanmakta ve birimlerin web sayfalarında ilan edilmektedir. 

KUZEM, üniversite tarafından yürütülmekte olan bilgisayar destekli öğretim çalışmaları için alt yapı çalışmaları yapmakta ve öğretim üyelerimiz uygun ders içeriklerini hazırlamaktadırlar. 

Üniversitemizin Kariyer Planlama, Uygulama ve Araştırma Merkezi üniversite öğrenci ve mezunlarının iş yaşamında karşılaşabilecekleri sorunların çözümüne yönelik bilimsel çalışmalar yapmakta, öğrenci ve mezunların iş dünyasından gelen talepler doğrultusunda istihdam edilebilme imkânlarını araştırmakta, bu çalışmaların sonuçlarını ve bu alandaki birikimleri ilgili yerli ve yabancı kuruluşlara aktararak bu kuruluşların gelişmelerine ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmaktadır. 

Fakültemizin teknik altyapısını güçlendirme adına öğretim üyelerinin desteklenmesine önem verilmektedir. Bu çerçevede üniversitemizden araç-gereç tahsisi yapılmakta, kadromuzun araç-gereçleri efektif biçimde kullanmaları sağlanmaktadır. Fakültemiz bu çerçevede fiziki altyapının geliştirilmesine önem vermektedir. Öğrencilerimizin nitelikli akademik gelişimleri için fakülte bünyesinde yer alan dersliklere ek olarak üniversitemizin merkezi derslikleri de kullanılmaktadır. Bununla birlikte üniversite yerleşkesinde yer alan İslami İlimler fakültesinin yeni binasının yapımı devam etmektedir. Fakültemizin, yeni binaya taşınmasıyla birlikte fiziki ve teknik alt yapımızın daha iyi bir noktaya yükseleceği öngörülmektedir.

Olgunluk Düzeyi: Kurumda tüm birimler tarafından benimsenmiş araştırma politikası, stratejisi ve hedefleri ile ilgili uygulamalar yapılmaktadır. Ancak bu sonuçların planlı biçimde değerlendirilmesi ve karar almalarda kullanılması gerçekleştirilmemiştir.

Kanıtlar: 

Kalite El Kitabı

Kırıkkale Üniversitesi Stratejik Planı 2020-2024

Araştırma ve Geliştirme Alt Komisyonu Toplantı Tutanakları

Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü

Öğrenci kulüpleri

Felsefe ve Din Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı

   Temel İslam Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı

  Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Uzaktan ve Bilgisayar Destekli Eğitim

Kariyer Planlama, Uygulama ve Araştırma Merkezi


1.2. Araştırma-Geliştirme Süreçlerinin Yönetimi ve Organizasyonel Yapısı

Kırıkkale Üniversitesinde araştırma geliştirme süreçlerinin yönetimi ve organizasyon yapısı araştırma ve geliştirmeden sorumlu Rektör yardımcısının liderliğindeki ilgili birimler, Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (KÜBTUAM) çatısı altındaki laboratuvarlar ve fakülteler tarafından gerçekleştirilmektedir. Araştırma ile ilgili faaliyetlerin yönetim modeli; planlama ve politika geliştirme, uygulama ve izleme değerlendirme döngüsü çerçevesinde yapılmaktadır.

Kırıkkale Üniversitesinde araştırma faaliyetlerini yürüten beş adet birim; Teknoloji Transfer Ofisi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Kırıkkale Üniversitesi Teknopark ve Proje Koordinasyon Ofisi şeklindedir.

Üniversitemizdeki araştırma ile ilgili birim ve merkezler şunlardır.

1. Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü

2. Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi

3. Danışma Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi

4. El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi

5. Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi

6. Uzaktan Eğitim Merkezi

7. Kırıkkale ve Yöresi Tarih Araştırma Merkezi

8. Kanser Araştırma ve Uygulama Merkezi

9. Çocuk Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi

10. Tüketici Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi

11. Yaşlı Sağlığı Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

12. Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

13. Kızılırmak Araştırma ve Uygulama Merkezi

14. Yabancı Diller Öğretim, Araştırma ve Uygulama Merkezi

15. Yapı-Zemin Araştırma ve İnceleme Merkezi

16. Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

17. Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi

18. Bilgisayar Sistemleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi

19. Orta Doğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi 

20. Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi

21. Arıcılık Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi

22. İslam Ülkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi 

Söz konusu birimler içinde özellikle İslam Ülkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, ağırlıklı olarak fakültemizin öğretim üyeleri tarafından oluşturulmuştur. Birim, stratejik açıdan önemli bir misyon üstlenmiştir.  

Üniversitemizde araştırma ve geliştirme süreçlerinin yönetimi BAP koordinasyon birimi tarafından yürütülmektedir. Üniversitemiz BAP Koordinasyon Birimi’nin misyonu“Ülkemize ve insanlığa fayda sağlayacak bilginin üretimi ve yayılmasına destek olmak, gelişmiş bir araştırma alt yapısının oluşturulması ve bunun verimli bir şekilde kullanılmasına katkı sağlamak, bilimsel araştırmalar için yeterli mali kaynağı sağlamak, yönetmek, etkin ve adil kullanmak, araştırmacıların başarılarını yükseltmek, akademik yaşamlarını kolaylaştırmak ve bu yolla üniversitenin toplumsal etkinliği ve saygınlığına katkıda bulunmak” şeklinde ifade edilmiştir. BAP araştırma yönetimi ekibi ve görev tanımları, araştırma-geliştirme süreçlerinin yönetimi ve organizasyon yapısı, otomasyon işlem süreçleri, standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra; kurumun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalar üniversite web sayfasında yer almaktadır.

Fakültemizdeki Ar-Ge süreçlerinin yönetimi, Arge Komisyonu ve onun alt bileşeni Arge Çalışma Grubu ile yürütülür. Ar-Ge Çalışma Grubu, Ar-Ge süreç yönetimini ve organizasyonel yapısını kontrol eder ve tespit edilen eksikliklerle ilgili gerekli önlemleri belirleyip dekanlığa sunar. 

Araştırma-geliştirme yönü de olan sempozyum, panel ve çalıştayların düzenlenmesi gibi konularda ortaya konulan çalışmalar ve bunlara dair süreç, fakülte bünyesindeki ilgili komisyonlarla birlikte ele alınır, dekanlığın gözetimi altında gerçekleştirilir. 

Araştırma-Geliştirme süreçleri ile eğitim-öğretim süreçlerinin uyum içerisinde sürdürülmesi için lisans ve lisansüstü öğrencilerinin süreçlere aktif olarak katılabilmesine ilişkin çalışmalara devam edilmektedir. Fakültemiz, üniversitenin vizyonundan hareketle yerel, bölgesel ve ulusal hedeflere katkı sağlayacak araştırma projelerine öncelik vermektedir.

Olgunluk Düzeyi: 

Kurumunda tüm alanları kapsayıcı şekilde araştırma-geliştirme süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısı, kurumsal tercihler yönünde uygulamaya konularak bazı sonuçlar elde edilmiştir. Ancak bu sonuçlar izlenmemektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

•          İslam Ülkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi

 BAP Koordinasyon Birimi

Teknoloji Transfer Ofisi

Kırıkkale Üniversitesi Teknopark

Proje Koordinasyon Ofisi


1.3. Araştırmaların Yerel/ Bölgesel/ Ulusal İhtiyaç ve Taleplerle İlişkisi

Üniversitemiz, şehrimiz ve bölgemizin hem kendi gelişimleri hem de ulusal ölçekte ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla nitelikli akademik kadro ve programlarıyla, bilimsel araştırma, geliştirme ve uygulama projelerine rehber olma, bilimsel araştırma ve uygulama projelerinin gerçekleştirilmesi yönünde disiplinler arası koordinasyonu sağlama, sosyo-kültürel ve ekonomik alanda toplumsal dönüşüme hizmet edecek ulusal ve uluslararası iş birliği projelerine önderlik etme, şehrimiz ve bölgemiz ile ilgili hukuki, sosyolojik, ekonomik, kültürel, eğitim ve sağlık konularında araştırma ve incelemeler yapma ve bu alanlarda yaşanan problemlere uygun çözüm önerileri hazırlama hedeflerini benimsemiştir. .

Bu bağlamada, üniversitemiz 2019 Fuat Sezgin yılı etkinlikleri koordinatör üniversite olarak seçilmiştir. Yerel, bölgesel ve uluslararası olmak üzere 1013 etkinlik düzenlenmiş, çeşitli üniversite ve kurumlarla toplam 362 protokol yapılmıştır. Bu etkinliklere fakültemiz çeşitli düzeylerde ve biçimlerde katkı sunmuştur.

Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından yerel düzeyde ve Kırıkkale’nin de içinde olduğu TR71 bölgesi düzeyinde pek çok proje desteklenmiştir.

Ar-Ge Çalışma Grubu ve Fakülte Dergi Kurulu (KALEMNAME) yerel/bölgesel/ulusal ihtiyaç ve taleplerin karşılanması ile ilgili süreçleri izler ve gerekli iyileştirme önerilerini dekanlığa sunar.


Olgunluk Düzeyi: 

Fakültemizin yerel/ bölgesel/ ulusal ihtiyaç ve taleplerle İlişkisi bağlamında mezkur çalışmaları bulunmaktadır. Bu çalışmalardan bazı sonuçlar elde edilmiştir. Ancak bu sonuçlar izlenmemektedir.

Kanıtlar: 

Kalite El Kitabı

 Ahiler Kalkınma Ajansı

Helal Gıda'da Ar-Ge Çalışması


2. Araştırma Kaynakları

2.1. Araştırma Kaynakları: Fiziki, Teknik, Mali

Fakültemiz bünyesinde otuz bir öğretim elemanı ve dört idari personel bulunmaktadır. Akademik ve idari personele, araştırmalarını ve faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için bilgisayar ve yazıcı ve diğer cihazlar temin edilir. Fakültemiz merkezi bütçe haricinde akademik personelin araştırmalarına fon sağlamak adına dış paydaşlarla görüşmelerde bulunur. Fakültemiz, toplumun ihtiyaçlarını da gözetir ve bu kapsamda fakülte dışında da faaliyetler düzenler. Düzenli olarak yapılan çalışan memnuniyet anketleriyle akademik ve idari personelin memnuniyet düzeyleri ölçülür ve bu kapsamda iyileştirmeler yapılır.

Olgunluk Düzeyi: 

Fakültemiz, araştırma kaynaklarının fiziki, teknik ve mali içerikler noktasında gerekli faaliyetleri yürütmektedir. Bu çalışmalardan bazı sonuçlar elde edilmiştir. Ancak bu sonuçlar izlenmemektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Akademik Birim ve Personel


2.2. Üniversite içi kaynaklar (BAP)

Fakülte akademik personelinin tamamladığı veya yürütmekte olduğu tüm BAP projeleri Ar-Ge Çalışma Grubu tarafından izlenir. Projenin bütün süreçleri ve içeriği dekanlığa sunulur. Ar-Ge Çalışma Grubu ayrıca akademik personelin proje geliştirmesine yönelik katkısını arttırmak amacıyla, yapacağı anketler sonucuna göre personelin talepte bulunduğu proje türüne yönelik bilgilendirici çeşitli seminer ve konferansların tertip edilmesi noktasında gerekli adımları atar. Öğretim elemanlarının çalışma alanlarıyla ilgili üniversite içi satın alımları gerektiren talepleri dikkate alınır, bu talepler bizzat rektörlüğe veya rektörlüğe bağlı ilgili birime yönlendirilir. Ayrıca fakülte bünyesindeki lisansüstü programlarda öğrenim gören öğrencilerin tez projelerine destek alması teşvik edilir.

Olgunluk Düzeyi: 

Fakültemiz, üniversite içi kaynaklar noktasında çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalardan bazı sonuçlar elde edilmiştir. Ancak bu sonuçlar izlenmemektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Kırıkkale Üniversitesi Mezun Portalı

Fakültemiz Covid-19 Anket Çalışması


2.3. Üniversite Dışı Kaynaklara Yönelim (Yöntem ve Destekler)

Fakültemiz, üniversite Bilimsel Araştırma Koordinatörlüğü’nün belirlemiş olduğu Dış Kaynaklı Proje Teşvik Sistemini takip eder. Bununla birlikte fakülte, akademik personelini dış kaynaklara yönlendirme noktasında proje başvurularını ve güvenilir kurumlar tarafından gerçekleştirilen araştırma programlarını e-posta yoluyla ve EBYS sisteminde yer alan BAP Otomasyonu üzerinde duyurur ve teşvik eder; devam eden projelerin süreçlerini destekler.

Fakültenin kurum dışı fonları kullanmaya yönelik çalışmaları bulunmakla birlikte bu alan geliştirilmeye açıktır. Ayrıca TÜBİTAK, AB Projeleri vb. kuruluşlardan fon sağlamaya yönelik proje hazırlama eğitimleri verilmektedir. Ulusal ve uluslararası fon kaynaklarına erişim ve bu kaynaklar ile ilgili proje hazırlama süreçlerine katkı sağlamak amacıyla kurum içi eğitimlere devam edilecektir.

Olgunluk Düzeyi:

Fakültemizin, üniversite dışı kaynakların kullanımına ilişkin yöntem ve destek birimlerin oluşturulmasına ilişkin planları bulunmaktadır. Ancak bu planlar doğrultusunda yapılmış uygulamalar bulunmamaktadır veya tüm birimleri kapsamayan uygulamalar bulunmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Stem Eğitimi ve Arduino İle Fiziksel Programlama (Tübitak 2237a Bilimsel Eğitim Etkinliği)

   Proquest Tübitak Ulakbim Ocak-Şubat Eğitim Seminerleri

  Üniversitemiz ve Tübitak İş birliği ile Öğretmen Adaylarına "Çocuk Hakları" Eğitimi

 Tübitak Bilim ve Toplum Programları Hakkında Duyuru

 Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

 Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

  Kırıkkale Üniversitesi Dış İlişkiler Başkanlığı


2.4. Kurumun Araştırma Politikası, Hedefleri, Stratejisi ile Uyumlu Lisansüstü Programları

Üniversitemizin stratejik planında yer alan araştırma politikaları çerçevesinde fakültemiz bünyesinde faaliyet gösteren iki anabilim dalı lisansüstü program yürütmektedir. Fakültemiz, araştırma politikası, hedefleri ve stratejisi ile uyumlu olan yeni lisansüstü programların açılmasına yönelik adımlar attığı gibi içeriğin şartlara göre yeniden tanziminde de hassas davranmaktadır.

Olgunluk düzeyi: 

Fakültemiz, araştırma politikası, hedefleri ve stratejisi ile uyumlu lisansüstü seviyede eğitim-öğretim faaliyetleri yürütmekte ve süreçle ilgili sonuçları izlenmemektedir. 

Kanıtlar: 

Kalite El Kitabı

 Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü


3. Araştırma Yetkinliği

3.1. Öğretim elemanlarının araştırma yetkinliği ve araştırma yetkinliğinin geliştirilmesi

Kurumda istihdam edilen personelin araştırma yetkinliği, YÖK tarafından ortaya koyulan kriterlere göre belirlenmektedir. 

Araştırma kadrosunun yetkinliğinin geliştirilmesi ve iyileştirmesine yönelik olarak akademik teşvik sistemi, bilimsel araştırma proje desteği, bilimsel proje hazırlama eğitimi gibi imkânlar sunulmaktadır. 

Kurumun araştırma-geliştirme hedefleri ve stratejilerinin çok boyutlu olarak değerlendirilmesi, araştırma kadrosunun atanması ve yükseltilmesi süreçleri ile bu değerlendirmelerin entegrasyonuna yönelik çalışmalar devam etmektedir. 

BAP Yönetmeliği ve Yönerge gereği Üniversitemiz, öğretim elemanlarının proje başvurularını yaptıklarında hakem ve BAP Komisyonu değerlendirmesi sonucunda destek almaktadırlar.

Olgunluk düzeyi: 

Fakültemizde, öğretim elemanlarının araştırma yetkinliğinin değerlendirilmesine ve geliştirilmesine yönelik uygulamalar düzenli olarak izlenmektedir. 

Kanıtlar: 

   Kırıkkale Üniversitesi Personel Dairesi Başkanlığı

•       Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönergesi

•       2023 BAP Öğretim Üyesi Desteği

3.2. Ulusal ve Uluslararası Ortak Programlar ve Ortak Araştırma Birimleri

Kurum, araştırma-geliştirme çalışmalarında bölgesel, ulusal ve uluslararası gereksinimleri ve öncelikleri dikkate alma; dış paydaşlarla iş birliklerini güçlendirerek araştırmalara ve geliştirme çalışmalarına katılımlarını sağlama gibi araştırma-geliştirme politikalarını uygulama adına planlar yapmaktadır. 

Olgunluk Düzeyi: 

Kurumumuz araştırma-geliştirme çalışmaları bağlamında ulusal ve uluslararası düzeyde öncelikleri dikkate alarak çeşitli birim ve programları bünyesinde barındırmaktadır. Öğretim elemanlarını söz konusu yapılara destek verme noktasında teşvik etmektedir. Bununla birlikte sonuçlar izlenmemektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

  Kırıkkale Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği

Kırıkkale Üniversitesi Kurum İç Değerlendirme Raporu

   Erasmus+ Değişim Programı

  Tübitak - Güney Kore Ulusal Araştırma Vakfı (Nrf) Ortak Çağrısı

 Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği

   Mevlana Değişim Programı

   Erasmus+ Programı Form ve Dokümanları

Farabı Programı Form ve Dokümanları


4. Araştırma Performansı

4.1. Öğretim elemanı performans değerlendirmesi

Kurum araştırma faaliyetlerinin sonuçlarını 3 aylık dönemlerle bölümlerden gelen performans çıktılarıyla izlemekte ve bu performans çıktılarının değerlendirilmesi yılsonu faaliyet raporlarında yer almaktadır. Bununla birlikte yayınların performans değerlendirilmesi ise Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından Scopus & Web of Science veri tabanlarından yararlanılarak kurumumuza ait çalışmalar alan bazında değerlendirilmektedir. Aynı zamanda sürecin yeterliliğini gözden geçirmek ve iyileştirilmesini sağlamak amacıyla kurulması planlanan Bilimsel Etkinlikleri İzleme ve Koordinasyon Komisyonu (BEİK) ile izlenmesi ve koordine edilmesi kapsamında akademik birimlerde gerekli yapılanma tamamlanmıştır.

Kurumumuz tarafından üretilen araştırma faaliyetleri ile ilgili bilgiler ve akademik yayın bilgileri Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı web sayfasında BAP ile ilgili proje bazlı bilgiler ise Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü web sayfasında kamuoyu ile paylaşılmaktadır. 

Bu hizmetten kütüphaneye kayıtlı akademisyenler yararlanabilir. Kütüphanemizde bulunmayan kitap ve makaleleri akademisyenlerin isteği üzerine diğer kütüphanelerden sağlanır. Akademisyenler esere ait kayıt bilgilerini TO-KAT üzerinden arayarak kütüphane sistemi veya e-mail yoluyla kütüphaneye iletebilirler. Diğer üniversite kütüphanelerinden talep edilebilecek kaynak sayısı, o üniversitenin ILL politikasına göre değişmektedir. Kurumlararası Tübess (Türkiye Belge Sağlama Sistemi) sayesinde kurumumuzda bulunmayan bilgi ve belgeleri diğer kurumlardan istek yapılabilmektedir.  Kurumumuzda yer almayan kitaplar kits (Kütüphaneler arası iş birliği takip sistemi) tarafından karşı kurumun politikalarına bağlı olarak ödünç alınıp temin edilmektedir.

Akademik faaliyetlere yardımcı olmak ve intihali önlemek için iThentcate ve Turnitin programları kullanılmaktadır. Öğrenci ödev ve tezlerinin kontrolünü sağlamak, intihalleri ve usulsüz alıntıları engellemek amacıyla kullanılmaktadır. 

Fakültemiz bağlamında uluslararası indekslerde taranan ve 6 yıldır yayımlanan dergimiz bulunmaktadır. Öğretim üye ve elamanlarımız derginin yayın süreçlerinde aktif görev almaktadır. Fakültemiz bünyesinde yapılan mutat toplantılar yoluyla akademik personelimizin çalışmaları takip ve teşvik edilmektedir.

Olgunluk Düzeyi: 

Kurumda öğretim elemanlarının araştırma performansının izlenmesine ve değerlendirmesine yönelik planlamalar ve tanımlı süreçler (yönetmelik, yönerge, süreç tanımı, ölçme araçları, rehber, kılavuz, takdir-tanıma sistemi, teşvik mekanizmaları vb.) bulunmaktadır. Ancak bu planlar ve süreçler doğrultusunda yapılmış uygulamalar bulunmamaktadır veya tüm bölümleri kapsamayan uygulamalar bulunmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

  Türkiye Belge Sağlama Sistemi (TÜBESS)

 Kütüphanelerarası İş birliği Takip Sistemi

 iThenticate

Bilim İnsanı Yetiştirme ve Altyapı Kurma ve Geliştirme Projesi

Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi


4.2. Araştırma Performansının Değerlendirilmesi ve Sonuçlara Dayalı İyileştirilmesi

Üniversitemizde araştırma-geliştirme süreçlerine ilişkin her yıl, yıllık akademik faaliyet raporları hazırlanmakta ve birimlerin web sayfalarında ilan edilmektedir. Üniversitemizin ulusal ve uluslararası derecesi ile ilgili bilgiler ve kanıtlar aşağıda yer almakta olup, her yıl takip edilmektedir: 

Fakültemiz, İlahiyat, İslami ilimler ve ilgili fakülteler içerisinde akademik seviyesini yükseltmeyi hedeflemektedir. Kurum bünyemizde yapılan mutat toplantılarda öne çıkan ya da eksik yönler ele alınmakta, akademik personelimiz desteklenmektedir.

Olgunluk Düzeyi: 

Öğretim elemanlarının performansı izlenmekte ve değerlendirilmektedir. Bu faaliyetlerden belirli sonuçlar elde edilmiştir ancak bunlar izlenmemektedir. 

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Üniversitemizde Akademik Etkinlik Ödüllerinin Verilmesi ve Biniş Giyme Töreni Yapıldı

Üniversitemiz 2021 Yılı Mali Performans Programı

   Üniversitemiz Performans Programları


4.3. Araştırma Bütçe Performansı

Kurumda tüm birimlerin araştırma bütçe performansı izlenerek değerlendirilmekte ve değerlendirme karar alma süreçlerinde a (bütçe dağılımı vb.) kullanılmaktadır. Buna ilişkin uygulamalar düzenli olarak izlenmekte ve izlem sonuçları paydaşlarla birlikte değerlendirilerek önlemler alınmaktadır. Bütçe Kanunu ile Kırıkkale Üniversitesine verilen ödenekten Bilimsel Araştırma Projeleri ve Koordinasyon Birimine doğrudan ödenek aktarımı yapılmaktadır. Bu ödenekler ilgili birimce proje kapsamında kullandırılmaktadır. Ayrıca ilgili mevzuatı gereği öz gelirlerimizden de ödenek aktarımı yapılmaktadır. Üniversite faaliyet raporu paylaşılmaktadır. 

Fakültemiz, üniversitemizin imkânları çerçevesinde bütçeden yararlanmaktadır. 

Olgunluk Düzeyi:

Üniversitemizde tüm birimlerin araştırma bütçe performansı izlenerek değerlendirilmekte ve karar almalarda (bütçe dağılımı vb.) kullanılmaktadır. Buna ilişkin uygulamalar düzenli olarak izlenmekte ve izlem sonuçları paydaşlarla birlikte değerlendirilerek önlemler alınmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Birim Faaliyet Raporları

2021 Yılı PerformansProgramı

Kırıkkale Üniversitesi2020 Yılı İdare Faaliyet Raporu

•      İslami İlimler Fakültesi 2023 Yılı Birim Faaliyet Raporu

D. TOPLUMSAL KATKI

1. Toplumsal Katkı Stratejisi

1.1. Toplumsal katkı politikası, hedefleri ve stratejisi

Kurumumuz, üniversite ve fakültemizin misyon ve vizyonuyla uyumlu, hem üniversitemizin 2020-2024 Stratejik planı hem de fakültemizin toplumsal katkıya yönelik ilke ve hedefleri arasında yer alan yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası ihtiyaçlar doğrultusunda, toplumun yaşam boyu eğitim ve gelişme sürecine katkıda bulunmayı amaçlayan bir toplumsal katkı politikası benimsemiştir. Bu politika ve hedefler doğrultusunda fakültemiz, farklı bölümlerdeki (Temel İslam Bilimleri Bölümü, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü) faaliyetlerini toplumsal katkıya dönüştürmek için Katkı Politikasını belirlemiş ve ilan etmiştir. 

Kırıkkale Üniversitesi toplumsal katkı hedefleri ve stratejisi içinde kurumun temel ilke ve hedefleri yer almaktadır. Fakülte misyon ve stratejik amaçlarında “toplumsal katkı”ya vurgu yapılmaktadır. Fakültenin toplumsal katkı hedefleri ve stratejileri belirlenirken, öncelikli olarak, toplumsal katkı uygulamaları için gerekli standart ve ölçütler dikkate alınır ve iç ve dış paydaş görüşleri belirlenir. Daha sonra birimlerin toplumsal katkı verebileceği öncelikli alanlar belirlenir. İhtiyaç analizleri yapılarak gözlem, görüşme ve kaynak tarama gibi teknikler kullanılarak toplumsal ihtiyaçlar belirlenir. Öğretim elemanları ve öğrencilerin sosyal sorumluluk projelerinde yer almalarına yönelik gerekli adımlar atılır.

İç ve dış paydaşların görüşü alınarak hazırlanan fakültemizin toplumsal katkıya yönelik stratejisi ve hedefleri şunlardır:

Yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası beklentiler doğrultusunda toplumsal katkı uygulamalarını gerçekleştirmek için ihtiyaç analizi yapmak,

Kurum ve kuruluşlara toplumsal katkı uygulamaları ile ilgili periyodik olarak bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirmek,

Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla birlikte toplumsal katkıya yönelik etkinlikler düzenlemek,

Toplum akademisyen iletişimini sağlamak, topluma sahih dinî bilgileri ulaştırmak ve ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla projeler geliştirmek,

 Sosyal sorumluluk projeleri geliştirerek öncelikli alanlarda iç paydaş olarak akademisyenlerin ve öğrencilerin bu projelerde görev almasını sağlamak,

Hazırlanan projelerde toplumun iştirakine önem vermek,

Kitle iletişim araçlarını etkin kullanarak dini konularda toplumu bilgilendirmek ve bilinçlendirmek,

Topluma yönelik faaliyetleri izlemek ve gerekli iyileştirmeleri yapmak,

STK’larla iletişime geçilerek fakültenin kurumsal gelişimini desteklemek üzere ortak projeler yapmak,

Öğrenci Topluluklarının faaliyetlerinin öncelikli alanlara yönlendirilmesini sağlamanın yanı sıra, akademik birimler tarafından yürütülen sosyal sorumluluk projelerinin eğitim, öğretim ve araştırma alanlarına yönlendirilmesini sağlamak,

Fakülte tarafından düzenlenen ulusal ve uluslararası bilimsel, sanatsal ve kültürel etkinlikleri gerçekleştirirken toplumsal katkıyı gözetmek,

Paydaşlarla yapılan etkinlik sayısını her yıl artırmak. Dezavantajlı gruplarla birlikte çalışmalar yapmaktır.

Fakültemiz, üniversitemizin toplumsal katkı faaliyetlerini sahip olduğu hedefleri ve stratejisi doğrultusunda yerel, bölgesel ve ulusal kalkınma hedefleriyle uyumlu bir şekilde yürütmektedir. Bu bağlamda dış paydaşların görüşü alınarak yürütülen bilimsel çalışmaların bulgularını topluma sunmak ve halka açık akademik ve sosyal faaliyetler gerçekleştirir. Toplum akademisyen iletişimini sağlamak, topluma sahih dinî bilgileri ulaştırmak ve ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla projeler geliştirmek, kitle iletişim araçlarını etkin kullanarak dini konularda toplumu bilgilendirmek ve bilinçlendirmek ve ulusal kurumlarla birlikte toplumsal katkıya yönelik etkinlikler düzenlemek gibi faaliyetler gerçekleştirir.

Fakültemiz bünyesinde bugüne kadar gerçekleştirilen proje faaliyetleri, fakülte idaresi tarafından belirlenen proje ekipleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Ancak bundan sonra gerçekleştirilecek olan sosyal sorumluluk projelerinin standartlaştırılması amacıyla “Sosyal Sorumluluk Proje Grubu” kurulması planlanmaktadır. Üniversite ve fakültenin toplumsal katkı faaliyetlerine ilişkin yıllık faaliyet raporları hazırlanmakta ve toplumsal katkıya yönelik gerçekleştirilen faaliyetler,  fakülte web sayfasında ilan edilmektedir. 

Olgunluk Düzeyi: Fakültenin tanımlı toplumsal katkı politikası, hedefleri ve stratejisi doğrultusunda yapılan uygulamalar bulunmaktadır. Ancak bu uygulamaların sonuçları henüz değerlendirilmemektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Kırıkkale İl Müftülüğü ile Yapılan Protokol

Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Yapılan Protokol

Kırıkkale Sivil Toplum Temsilcileri ile Yapılan Protokol

İslami İlimler Danışma Kurulu Oluşturulması ve İşleyişine İlişkin Usul ve Esaslar

Senato Danışma Kurulu Kararı

Fakülte Kalite ve Akreditasyon Web Sayfası

Toplumsal Katkı Alt Komisyonu Tutanakları


1.2. Toplumsal katkı süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısı

Kırıkkale Üniversitesinde Toplumsal Katkı süreçlerinin yönetimi ve organizasyon yapısı Toplumsal Katkıdan Sorumlu Rektör Yardımcısının liderliğindeki ilgili birimler (Kırıkkale Üniversitesi Teknopark ve Proje Koordinasyon Ofisi ) ve fakülte yönetimi tarafından yürütülür. İlk olarak dekanlık, ilgili STK, kurum veya kuruluşlar ile görüş alışverişi yaparak toplumsal katkıya yönelik faaliyetlerin başlatılması için gerekli adımları atar. İkinci olarak ise fakültenin dış paydaşlarından veya çeşitli kurum ve kuruluşlardan gelen talepler doğrultusunda topluma yönelik faaliyetler organize eder. Bu noktada protokoller gerçekleştirilerek planlamaların faaliyete geçmesi için gerekli iş birlikleri yapılır. Fakültede toplumsal katkı süreçlerini dolaylı olarak yürüten veya izleyen Danışma Kurulu bulunmaktadır. İlgili kurul, fakültenin toplumsal katkı faaliyetleri kapsamında gerekli düzenlemeleri gerçekleştirir. Ayrıca, fakültede görev yapan araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen AR-GE çalışmalarını belirli periyotlarda izlemek ve iç ve dış paydaşlarla paylaşıp gerektiğinde görüşlerini almak amacıyla “Bilimsel Etkinlikleri İzleme Komisyonu” (BEİK) kurulmuş ve çalışma usul ve esasları yönergesi düzenlenmiştir. Bunlar, fakültenin toplumsal katkı faaliyetleri kapsamında gerekli düzenlemeleri gerçekleştirir.

Olgunluk Düzeyi: Fakültede toplumsal katkı süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapılanması Kurumsal tercihler yönünde ve tüm alanları kapsayıcı şekilde uygulamaya konularak bazı sonuçlar elde edilmiştir. Ancak bu sonuçlar izlenmemektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Kırıkkale İl Müftülüğü ile Yapılan Protokol

Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Yapılan Protokol

Kırıkkale Sivil Toplum Temsilcileri ile Yapılan Protokol


2. Toplumsal Katkı Kaynakları

2.1. Kaynaklar

Fakültemiz toplumsal hizmet faaliyetlerinin etkinliğini artırmak ve sosyal sorumluluk bilincini yerleştirmek amacıyla sosyal içerikli toplumsal projelerde üniversitenin sahip olduğu fiziki, teknik ve mali imkânlardan faydalanır.

Olgunluk Düzeyi: Fakültenin toplumsal katkı faaliyetlerini sürdürebilmek için uygun nitelik ve nicelikte fiziki, teknik ve mali kaynakların oluşturulmasına yönelik planlar bulunmaktadır. Ancak bu planlar doğrultusunda tüm bölümleri kapsamayan uygulamalar bulunmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı


3. Toplumsal Katkı Performansı

3.1. Toplumsal katkı performansının izlenmesi ve iyileştirilmesi

Fakülte, toplumun akademik beklentilerini sağlama ve topluma sahih bir dinî bilginin ulaştırılması amacına yönelik iç ve dış paydaşlarla birlikte çeşitli akademik ve sosyal faaliyetler gerçekleştirir. Bu çerçevede fakülte, toplumsal katkı amacına yönelik olarak sempozyum, çalıştay, konferanslar başta olmak üzere gerçekleştirdiği faaliyetlerin haberini yapar ve fakültenin resmi web sayfasında topluma ilan eder. 2020 yılı Kurum İç Değerlendirme Raporu (Üniversite İç Denetim Raporu KİDER) ve 2021 yılı Kurum İç Değerlendirme Raporu karşılaştırılacak olursa fakültemizin toplumsal katkı stratejisi ve hedefleri doğrultusunda performansın geliştirilmesine yönelik önemli girişimlerde bulunduğu görülmektedir. Üst yönetim olarak tüm akademik ve idari birimler teşvik edilmekte ve performans hedeflerine yönelik geri dönüşler düzenli olarak toplanması planlanmaktadır.

Fakültenin toplumsal katkıya yönelik hedef ve stratejileri kapsamında belirlenmiş olan performans göstergeleri Kırıkkale Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü üzerinden periyodik olarak izlenir ve toplumsal katkı hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığı tespit edilmesi planlanmaktadır. İzleme noktasında fakülte, ayrıca periyodik olarak öğretim elemanlarının toplumsal katkıya yönelik faaliyetlerinde iyileştirilmeler gerçekleştirmeyi amaçlar.

Fakültenin, toplumsal katkı hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olarak proje, sempozyum, çalıştay, panel, konferanslar başta olmak üzere birçok akademik, kültürel ve sosyal faaliyet gerçekleştirir.

Olgunluk Düzeyi: Fakültede toplumsal katkı performansının izlenmesine ve iyileştirilmesine yönelik uygulamalar tüm alanları ve birimleri kapsar şekilde yürütülmektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

İlim ve Hikmet Vaaz Programı-Harun Çağlayan

“Peygamberimiz ve Vefa” Temalı Program-Mustafa Murat Batman

    Güne Merhaba Programı, Diyanet TV-Güldane Gündüzöz

 Düşüncenin Özü Programı, Diyanet TV-Güldane Gündüzöz

2021 Mevlid-i Nebi Haftası Programı

Engelleri Aşalım Programı

KKU Fatma Şenses MYO-8 Mart Kadınlar Günü Etkinliği-Fatıma Zeynep Belen

Kırıkkale İl Müftülüğü Pandemi Sürecinde Aile Eğitimleri-Ümidi Kaybetmemek-Fatıma Zeynep Belen

Erzurum Müftülüğü-Engellilere Manevi Psikolojik Yaklaşım-Fatıma Zeynep Belen

Kırıkkale İl Müftülüğü ile Yapılan Protokol

Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Yapılan Protokol

Yeni Dünya Vakfı Kırıkkale Şubesi ile Yapılan Eğitimde İş Birliği Protokolü

Kırıkkaleli Şehitler Kitabı’nın Uluslararası Yayında Ana Kaynak Olduğuna Dair Haber

Kadın Dayanışma ve Destekleme Derneği Şehit Ailelerine Yönelik Sosyal İçerme Projesi

Mevlid-i Nebi Haftası Cuma Vaazı-Seyit Yıldırım

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerine yönelik "Etkili İletişim ve Sınıf Yönetimi" konulu konferans-Vahdettin Şimşek

Mevlana’yı Anma Programı Gençlik Buluşması-Güldane Gündüzöz-Ömer Selimoğlu

TRT 1'de Ramazan Sevinci Programı-Abdurrahman Candan

Yahşihan Belediyesi Ramazan Etkinlikleri Tasavvuf Müziği Konseri-Ömer Selimoğlu

Kırıkkale İl Müftülüğü Aylık Bir Konu Bir Konferansı-Mevlüt Erten

Şehit Ailelerine Yönelik Sosyal İçerme Projesi Kapsamında Ağaç Dikme Töreni


E. YÖNETİM SİSTEMİ

1. Yönetim ve İdari Birimlerin Yapısı

1.1. Yönetim modeli ve idari yapı

Fakültemizin stratejik hedefleri doğrultusunda yönetim ve idari yapısı Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatının Kuruluş ve Görevlerine İlişkin Esasları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca teşkilatlanmıştır. Fakültemiz web sayfasında Teşkilat Şeması yayınlanmıştır.

Fakültemizde, katılımcı bir yaklaşımla yönetim sürecinde görev almak üzere ilgili tüm birimlerdeki akademik ve idari personelden Koordinatörlük, Kurul ve Komisyonlar oluşturulmuştur.

Fakültemizin, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve diğer dış paydaşlarla etkileşimini ve ilişkilerini güçlendirmek, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve dini, sosyal ve kültürel faaliyetlerin etkinliğini ve kalitesini artırmak üzere istişarede bulunmak amacıyla KKÜ İslami İlimler Fakültesi Danışma Kurulu oluşturulmuş ve ilk toplantı 2021 yılı içerisinde gerçekleştirilmiştir. 

Fakültemizin sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla çeşitli alanlardaki işbirliğini artırmak amacıyla Kırıkkale İl Müftülüğü,  Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve STK’larla işbirliği protokolleri imzalanmıştır.

Fakültemizin yöneticilerinin liderlik özelliklerini ve yetkinliklerini ölçmek, izlemek ve geliştirilmesinde faydalanmak üzere yıllık olarak personel memnuniyet anketi düzenlenmekte ve sonuçlar değerlendirilerek alınması gereken önlemler belirlenmekte, ihtiyaca yönelik hizmet içi eğitimler düzenlenmektedir.

Fakültemiz bünyesinde yürütülen kalite güvencesi sistemi çalışmaları kapsamında yönetsel süreçlere ilişkin bilgilerin yer aldığı Kalite El Kitabı hazırlanmış ve Fakülte Kurulu tarafından onaylanmıştır. Ayrıca süreç tanımları ve iş akış şemaları hazırlanmış olup ilgili birimler ve Kalite Yönetim Birimi web sayfalarında mevcuttur.

Olgunluk Düzeyi: Kurumunda tüm birimleri ve alanları kapsayan yönetim modeli ve idari yapılanması ile ilişkili uygulamalardan elde edilen yönergelerle kayıt altına alınmış ve uygulamaya konulmuştur. Sürecin izlenmesine yönelik anketler yapılmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Yönetim Bilgi Sistemi

Piyasa Fiyat ve Muayene Kabul Komisyonları

Personel Memnuniyet Endeksi Sonuçları

Kariyer Komisyonu Bilgileri

2021 Yılı Hizmet İçi Eğitim Programı

Kırıkkale İl Müftülüğü ile Yapılan Protokol

Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Yapılan Protokol

Kırıkkale Sivil Toplum Temsilcileri ile Yapılan Protokol

Yatay Geçiş Komisyonu

Muafiyet ve İntibak Komisyonu

Eğitim Komisyonu

Kariyer Komisyonu

İdari Personel Hizmet içi Eğitim belgeleri

İş akış şemaları web ilanı

•.      2023 Tezsiz Yüksek Lisans Kabul Yazısı

•.      2023 Anabilim Dallarının Yapılandırılmasına Dair Belge

E.1.2. Süreç yönetimi

Kurumumuzda bütün süreçler tanımlı süreçlere dayalı olarak gerçekleştirilir. Kırıkkale Üniversitesinde kurumsal olarak uygulanan stratejik yönetim, süreç yönetimi ve risk yönetimi başta olmak üzere tüm yönetim yaklaşımları iç kontrol standartları ile uyumlu olduğu için eylem planları, bu planların izlenmesi ve değerlendirilmesi ilgili yaklaşım içerisinde gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra iç kontrol, öz değerlendirme anketi ile yıllık olarak mevcut durum değerlendirilir ve eylem planları birimler bazında hazırlanır.

Olgunluk Düzeyi: Kurumda eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemine ilişkin süreçler tanımlanmıştır. Ancak uygulamalar bu süreçlerle uyumlu değildir veya tüm birimleri kapsamayan uygulamalar bulunmamaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Danisma-Kurulu-Toplanti-Raporu

Dekan-Öğrenci-Buluşması-Anket-Değerlendirmesi 

Akademik-Personel-Memnuniyet-Anketi

İdari-Personel-Memnuniyet-Anketi

İdari Personelin Aldığı Eğitim Belgeleri


E.2. Kaynakların Yönetimi

E.2.1. İnsan kaynakları yönetimi

Fakültemizde gerekli eğitim şartlarını taşıyan, donanımlı ve yetkin personelin çalıştırılması insan kaynakları yönetimine ilişkin hedefimizdir. Personel istihdamı, üst görevlere atanma ve özlük hakları gibi hususlar ile ilgili olarak yasal düzenlemeler doğrultusunda hareket edilmektedir. Akademik atama ve yükseltmeler, YÖK'ün belirlediği çerçeve kriterler ve Senato tarafından belirlenen Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Ölçütleri Yönergesine göre yapılmaktadır.

Olgunluk Düzeyi: Kurumda insan kaynakları yönetimi politikası ile bununla uyumlu olarak tanımlanmış süreçleri bulunmaktadır. Ancak bunları hayata geçirmek üzere mekanizmalar veya uygulamalar bulunmamaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Ölçütleri Yönergesi

KKÜ İslami İlimler Fakültesi Hizmet İçi Eğitim Yönergesi

KKÜ İslami İlimler Fakültesi Ödül Yönergesi


E.2.2. Finansal kaynakların yönetimi

Fakültemiz mali kaynaklarının iç denetimi, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan İç Kontrol ve Ön Mali Kontrole ilişkin Usul ve Esaslarda yer alan hükümler doğrultusunda harcama birimlerinde yapılan ön mali kontrol ile Strateji Geliştirme Daire başkanlığının alt birimi olan Ön Mali Kontrol ve İç Kontrol Birimi tarafından yapılan ön mali kontrol işlemlerine tabi tutularak mevzuata uygunluk, etkinlik ve verimlilik ilkeleri kapsamında değerlendirilerek yapılmaktadır.

Taşınır ve taşınmaz kaynakların yönetimi; harcama yetkilileri, gerçekleştirme görevlileri ve taşınır görevlilerince ilgili mevzuat çerçevesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi (KBS) içinde yer alan Taşınır Kayıt ve Yönetim Sistemi (TKYS) modülü kullanılmak suretiyle; 5018 sayılı Kanun çerçevesinde yürütülmektedir. Taşınır envanterleri muhasebe sistemi muhasebe kayıtları ile kontrol edilerek, KBS sistemiden yılsonu idare taşınır mal yönetimi ayrıntılı hesap cetveli ve idare taşınır mal yönetim hesabı icmal cetveli oluşturularak Rektörlük ilgili birime gönderilmektedir.

Isınma, elektrik, su, bakım-onarım, telefon vb. genel giderler, doğrudan Fakülte bütçesinden karşılanır. Fakültemizdeki mali işler memuru, önceki yılların verileri ve enflasyon beklentileri gibi faktörleri dikkate alarak bütçenin kalemlere göre tahmini dağılımını yapar. Kurumumuz ilgili yılsonunda bir sonraki yılın bütçe planlamasını yapar ve bunu üniversiteye bildirir. Her yılsonunda o yılın değerlendirmesi yapılır ve buna göre gerekli iyileştirmeler de düşünülerek bütçe talebini gerçekleştirir.

Olgunluk Düzeyi: Kurumda tüm alanları kapsayacak şekilde yürütülen finansal kaynakların yönetimi uygulamalarına ilişkin sonuçlar kayıt altına alınmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Taşınır Kayıt ve Yönetim Sistemi Web sayfası

Fakültenin Sarf ve Diğer Giderler

KKÜ İslami İlimler Fakültesi Hizmet İçi Eğitim Yönergesi


E.3. Bilgi Yönetim Sistemi

Kurumumuz, bilgi yönetimini Kırıkkale Üniversitesine bağlı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi (OİBS) ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) yazılımları üzerinden veri girişleri yapılmak suretiyle kurumsal hafıza oluşturulmaktadır. Yazışmalar, Notların İlanı, Sınav Takvimi, Elektronik Belge Yönetim Sistemi, Entegre Bilgi Sistemi, Akademik Bilgi Sistemi, Akademik Danışmanlık Sistemi gibi Üniversite ile ilgili bütün bilgi aktarımı bu yazılımlar ile gerçekleştirilir. Söz konusu veriler otomatik olarak yedeklenmektedir.

Uzaktan eğitimin yönetimi ise KUZEM (Kırıkkale Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi) tarafından sağlanır. Fark edilen hata veya eksiklikler yine bu yazılımlar üzerinden yetkililere iletilerek çözüme kavuşturulabilmektedir. 

Yazılımların sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için; değişen mevzuatlara uygun olarak gerekli güncellemeler yapılmakta, otomasyonların üzerinde çalıştığı sunucu, yedekleme ünitesi vb. donanımlarda teknolojik yeniliklere ve ihtiyaçlara göre yenileme ve kapasite artırımına gidilmektedir. 

Olgunluk Düzeyi: Kurumda tüm alanları kapsayacak şekilde yürütülen bilgi yönetim uygulamalarına ilişkin sonuçlar yönergelerle yasa altına alınmış ve sürekli olarak uygulamalarla kayıt altına alınmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

EBYS, BAP vs Linkler

Akademik Birimler İçerik ve Duyuru/Etkinlik Ekleme/Silme/Güncelleme Paneli Web Servis Yazılımları;

(ÖSYM Web Servis, Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri (Kimlik Paylaşım Sistemi) Web Servis, YÖK Web Servis)

•       2023 Sonbahar Danışma Kurul Toplantısı Güz (İç-Dış Paydaş Katılımı, Gündem, Rapor)

E.3.1. Entegre bilgi yönetim sistemi

Kurumumuz, bilgi yönetimini Kırıkkale Üniversitesine bağlı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı oluşturup geliştirdiği Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi (OİBS) ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) yazılımları üzerinden sağlanır. Yazışmalar, Notların İlanı, Sınav Takvimi, Elektronik Belge Yönetim Sistemi, Entegre Bilgi Sistemi, Akademik Bilgi Sistemi, Akademik Danışmanlık Sistemi gibi Üniversite ile ilgili bütün bilgi aktarımı bu yazılımlar ile gerçekleştirilir. Uzaktan eğitimin yönetimi ise KUZEM (Kırıkkale Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi) tarafından sağlanır. Fark edilen hata veya eksiklikler yine bu yazılımlar üzerinden yetkililere iletilerek çözüme kavuşturulabilmektedir. 

Olgunluk Düzeyi: Kurumda kurumsal bilginin edinimi, saklanması ve kullanılmasına destek olacak bilgi yönetim sistemleri bulunmaktadır. Bu sistemler birbirleriyle bütünleşiktir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

PORTAL Linkleri


E.3.2. Bilgi güvenliği ve güvenilirliği

Kurumun tüm faaliyetleri kapsamında toplanan gizlilik gerektiren veriler, yetkili personel haricinde üçüncü kişilerle paylaşılmamakta ve yayımlanmamaktadır. Fakültemizin kurum dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşması gereken veriler 6698 sayılı “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” kapsamında değerlendirilerek paylaşılmaktadır.

Kurum ağ altyapısı dış erişimlere karşı Ağ Güvenlik Duvarı ve yönetilebilir anahtarlar (switch) ile koruma altına alınarak gerekli güvenlik önlemleri uygulanmaktadır. Mail sunucusu, mail güvenlik duvarı yazılımı ile koruma altına alınarak gerekli güvenlik önlemleri uygulanmaktadır. Tüm sunucular ile ağ üzerindeki cihazlara antivirüs programı yüklenerek virüs saldırılarına karşı korunmaktadır. Tüm kullanıcıların erişim log kayıtları 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun" gereği kayıt altına alınmaktadır. Kurum web uygulamalarının güvenliği ise SSL Sertifikası ile sağlanmaktadır.

Yazılım, donanım ve hizmet alımı teminleri 4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhaleleri Sözleşme Kanunu, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve diğer mevzuatlar çerçevesinde yürütülmektedir. Yazılım, donanım ve hizmet alımı teminleri için hazırlanan teknik şartnamelerde, verilerin güvenliğinin ve gizliliğinin sağlanması ile ilgili maddeler yer almaktadır. Bununla birlikte, gerek yazılım geliştirici firmalar, gerekse bakım-destek sağlayan firmalar ile imzalanan sözleşmelerde de söz konusu hususlar belirtilmektedir. Kurumun tüm faaliyetleri kapsamında toplanan verilerin güvenilirliği, verinin kaynağından temin edilmesi ile sağlanmaktadır.

Bilgi güvenliği ile ilgili olarak paydaşlardan gelen talepler dekanlık tarafından Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na iletilmek suretiyle bunların çözülmesi sağlanır.

Kırıkkale Üniversitesi, öğretim sonuçlarının gizliliğini, ilan ve muhafaza edilmesini Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden yürütür. Belirli tarihler arasında öğretim üyeleri sınav notlarının EBYS’e girişini sağlar. Dersi veren öğretim elemanının haricinde not girişi yapılması mümkün değildir. Öğrenciler Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi (OİBS) aracılığıyla dönem içerisinde aldıkları notları görebilirler. Bu notları yalnızca kullanıcı adı ve parolası ile sistemde kimliği doğrulanmış öğrenciler görebilir. Dersi alan öğrenci dışında sadece dersi veren koordinatör ve öğretim elemanı tüm öğrencilerin notlarını görebilir.

Olgunluk Düzeyi: Kurumda bilgi güvenliği ve güvenirliğinin sağlanmasına yönelik uygulamalar vardır ve sonuçları takip edilmektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

KKÜ İslami İlimler Fakültesi Hizmet İçi Eğitim Yönergesi


E.4. Destek Hizmetleri

5018 sayılı Kamu Mali Yönetim Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ilgili yönetmelikler kapsamında satın alma veya diğer yollarla kurum dışından alınan destek hizmetlerinin tedarik sürecinde alınan hizmetin niteliğine göre ölçütler belirlenir. Belirlenen ölçütlere göre teknik şartname ve ihtiyaçlar çerçevesinde rekabet unsurunu öne çıkararak kurum dışından idari ve/veya destek hizmetlerinin alımları yapılmaktadır.

Destek hizmetleri, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı Kamu İhaleleri Sözleşme Kanunu, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve diğer ilgili mevzuatlar çerçevesinde yürütülmektedir. Mal ve hizmetlerin tedarikinde yasal zorunluluklar ve hizmetin standardına ilişkin ölçütler ihale sözleşmelerinde belirtilmektedir.

Kurumumuzca dışardan temin edilen tüm mallardan ve destek hizmetlerinden beklenen kalite düzeylerinin iç kalite güvencesi sistemi kapsamında planlanması, değerlendirilip iyileştirilmesi yönünde Fakültemizde satın alma yöntemleri ve tedarik süreçleri konusunda eğitimler düzenlenmiş olup verilen eğitimin kalıcı olması açısından ilgili dökümanlar ve kalite yönetim sistemi kapsamında satın alma sürecinde kullanılan bütün formlar standart hale getirilerek kayıt altına alınmaktadır.

Fakültemizde sürdürülen yemek ve kantin hizmeti için 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre hizmet alımı ve kiralama işlemleri yapılmaktadır. Yemek üretilen mutfakta, yemek servisi yapılan yemekhanelerde ve kiralama yoluyla hizmet veren kantinlerde denetim ve kontrol komisyonlarınca faaliyet alanına uygun olarak güncellenen yasal mevzuatlar ve hazırlanan şartname hükümlerine göre denetim ve kontroller yapılarak kalitenin sürekliliği sağlanmaktadır.

Fakültemizde personel ve öğrencilere yönelik Memnuniyet Anketi düzenlenerek sürdürülen hizmetlerin kalitesini ölçmeye ve gerekli iyileştirmeleri gerçekleştirmeye yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

Birimler tarafından ihtiyaç duyulan satın almalar Harcama Yetkilisine (Fakülte Dekanı) bildirilir. Birimlerden gelen satın alma talepleri yaklaşık maliyet yönüyle değerlendirilir. Her yıl yeni bütçede belirlenen rakam doğrultusundaki satın almalara Harcama Yetkilisi (Fakülte Dekanı) karar verebilir. Tedarikçilerden (onaylı ve/veya yeni tedarikçi) teklif alınır. Gerek görülen ürünlerden numune talep edilir. Toplanan teklifler ve onaylanan numuneler Muayene Komisyonunca değerlendirilerek Harcama Yetkilisi’ne sunulur. Tedarikçiye karar verilir. Harcama yetkilisinin seçtiği tedarikçiden ürün/hizmet talep edilir. Tedarikçilerinden alınan ürün ya da hizmette uygunsuzluk olur ise uygun olmayan ürün raporu doldurulur. Tedarikçi değerlendirme formuna göre tedarikçilerin yıllık performansları değerlendirilir. Tedarikçi performans puanlarına göre onaylı tedarikçi listeleri yeniden yayınlanır. Bu sürecin yayınından önceki tedarikçiler onaylı tedarikçi listesine direkt kayıt edilir. Yıl içerisinde onaylı tedarikçi listesinden çıkartılan ya da dâhil edilen firma bilgileri listeye kaydedilir; veriler toplanır.

Olgunluk Düzeyi: Kurumda, dışarıdan tedarik edilen tüm destek hizmetlerin ve malların kalitesini güvence altına almak üzere tedarikçilerle yakın iş birlikleri yürütülmekte, tedarikçilerin performansı ve memnuniyetleri takip edilmektedir.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Satın Alma Süreç ve Evrakları

KKÜ İslami İlimler Fakültesi Hizmet İçi Eğitim Yönergesi


E.5. Kamuoyunu Bilgilendirme ve Hesap Verebilirlik

Kurum, eğitim-öğretim programlarını ve araştırma-geliştirme faaliyetlerini de içerecek şekilde tüm faaliyetleri hakkındaki bilgileri açık, doğru, güncel ve kolay ulaşılabilir şekilde yayımlar ve kamuoyunu bilgilendirir. Kurum, yönetim ve idari kadroların verimliliğini ölçüp değerlendirebilen ve hesap verebilirliklerini sağlayan yaklaşımlara sahiptir.


E.5.1. Kamuoyunu bilgilendirme

Kurum sosyal medyayı etkin kullanır. Bunun için yapacağı tüm akademik ve sosyal faaliyetleri hem üniversitenin hem de fakültenin sosyal medya hesaplarında da paylaşılmasını sağlayarak faaliyetlerini daha geniş kitlelere ulaştırmaya çalışır. Ayrıca oluşturulan mail gruplarıyla da akademik ve sosyal faaliyetler, kurumun resmi internet adresi ve sosyal medya hesaplarının yanı sıra duyurulma imkânı elde edilir.

Fakültemizin öğrenci, öğretim elemanı ve idari personel sayısı ile idari-mali ve diğer hizmetlerine ilişkin güncel veriler fakültemiz web sayfasından, haber bülteninden, yazılı, görsel ve sosyal medya araçlarından kamuoyu ile paylaşılmaktadır. 

Eğitim-Öğretim faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen sınavların ilanı ve sınav sonuçları, Erasmus, Mevlana, Farabi değişim programlarından yararlanan öğrenci, öğretim elemanı ve idari personel hareketliliğine ilişkin duyuru ve sonuçlar web sayfasında erişime açılmaktadır.

Personel Birimimiz Kalite Güvencesi Sistemi çalışmaları kapsamında, yönetim ve idari kadroların verimliliğini ölçülmesi amacıyla 2021 yılında Personel Memnuniyet Anketi gerçekleştirilmiştir.

Olgunluk Düzeyi: Kurumun kamuoyunu bilgilendirme faaliyetlerine ilişkin bulgular kayıt altına alınmaktadır. 

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Yönetim Sistemi Alt Komisyonu Tutanakları

2020-2021 Akademik Yılı Bahar Yarıyılı Sınav Sonuçları 

2020-2021 Akademik Yılı Erasmus+ Personel Ders Verme ve Eğitim Alma Sonuçları Farabi Değişim Programı Başvuruları

2020-2021 Akademik Yılı Mevlana Değişim Programına Hak Kazanan Öğretim Elemanı ve Öğrenciler Listesi

Proje Tabanlı Uluslararası Mevlana Değişim Programı Başvuruları Başladı

Fakültemiz Hakkında Genel Bilgiler

KKÜ İslami İlimler Fakültesi Haber Bülteni

Duyurular


E.5.2. Hesap verme yöntemleri

Kurumun yönetim ve kontrol yapıları ile malî işlemlerinin risk yönetimi, yönetim ve kontrol süreçlerinin etkinliğini değerlendirme ve geliştirme yönünde sistematik, sürekli ve disiplinli bir yaklaşımla ve genel kabul görmüş standartlara uygun olarak Kırıkkale Üniversitesi İç Denetim Birimi tarafından gerçekleştirilir.

Olgunluk Düzeyi: Kurumun hesap verme faaliyetleri sonucunda elde edilen bulgular kayıt altına alınmaktadır.

Kanıtlar:

Kalite El Kitabı

Kırıkkale İl Müftülüğü ile Yapılan Protokol

Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Yapılan Protokol

Kırıkkale Sivil Toplum Temsilcileri ile Yapılan Protokol

İç ve Dış Denetim Raporları

2020 İİF. BİRİM FAALİYET RAPORU

2021 İİF. BİRİM FAALİYET RAPORU

2022 İİF BİRİM FAALİYET RAPORU