26 Mayıs 2025

Rektörümüz, Türkiye'de Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılması: Yenilikler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Kongresi Açılış Töreni’ne Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, İbn Haldun Üniversitesi ve Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) iş birliğiyle düzenlenen Türkiye'de Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılması: Yenilikler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Kongresi'nin açılış törenine katıldı.

Ankara'da yapılan kongreye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Deniz, ülkemizden ve dünyanın farklı ülkelerinden Rektörler, akademisyenler ile sendika temsilcileri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program; Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Deniz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Özer, İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın konuşmaları ile devam etti.

Yükseköğretim Kurulu olarak Türk yükseköğretimini küresel ölçekte rekabetçi, kapsayıcı ve nitelikli bir yapıya kavuşturmak amacıyla son yıllarda kapsamlı bir vizyon geliştirildiğini belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Bu vizyonun temelinde, üniversitelerimizin sadece bilgi üretim merkezleri olarak değil aynı zamanda kalkınmanın, toplumsal dönüşümün ve uluslararası iş birliğinin ana aktörleri haline gelmesi bulunmaktadır. Bütünüyle ülkemizde geliştirdiğimiz öncü uluslararası iş birliği modellerimiz yalnızca akademik iş birliği değil; karşılıklı anlayış, kültürel etkileşim ve birlikte kalkınma ilkeleriyle tasarlanmış ve hayata geçirilmeye başlamıştır. Türk yükseköğretimi artık Balkanlar, Orta Asya, Afrika ve Orta Doğu gibi stratejik coğrafyalarda Türkiye’nin bilimsel diplomasinin taşıyıcısı konumuna gelmiştir. Üniversitelerimizin dünya ölçeğinde daha üst sıralara çıkması ve küresel akademik marka değerlere sahip olması en öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Yaptığımız çalışmaların olumlu yansımaları, uluslararası üniversite sıralamalarında da kendini göstermektedir. Farklı sıralama kuruluşlarında şu an ilk 500’e girmeyi başarmış yedi üniversitemiz vardır. Bunlardan ikisi şu anda ilk 300 içerisindedir. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda ilk 500’e en az 10 üniversitemizin girmesi için gerekli yapısal dönüşümü sağlamak ve ilk 100’de mutlaka bir Türk üniversitesini görmek olduğunu belirtti.

YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar, Gazze’de ki uygulanan büyük soykırıma da değinerek, Üniversitesi yıkılan ve ülkesinden sürülmek zorunda kalan Filistinli öğrencilere üniversitelerimizi açtık. Türk üniversiteleri sadece Gazze'den çıkartılmak zorunda kalan öğrencilere değil aynı zamanda söz gelişi Afrika'da, Sudan'da büyük iç karışıklıklar sebebiyle üniversiteleri kapatılan öğrencilere de  üniversitelerimizin kapılarını açtı.” dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da üniversitelerin sadece bilgi üretmekle kalmayıp kültürel dönüşümleri şekillendirdiğini ve dünyayı yeniden kurduğunu belirterek, "Eğitimin çatısı olan kurumları yeniden düşünmek için bir aradayız. Üniversitelerimiz, toplumumuz ve devletimiz bu sürecin üstesinden gelebilecek kapasiteye, azme ve iradeye sahiptir. Bu sempozyum da bunun en güzel örneklerinden biridir. Temennimiz, bu kongrenin geleneksel hale gelmesidir." diye konuştu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan, programa katılımları ve destekleri dolayısıyla YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a teşekkür ederek hediye verdi. Açılış programı, günün anısına fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.

Açılış programı, günün anısına fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.

Kongrenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Üniversite olarak yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası alanda YÖK Başkanımız Prof. Dr. sayın Erol Özvar'ın da belirttiği gibi bir üniversiteden beklenen vazifeleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu amaçla toplumun farklı kesimleriyle, sektör temsilcileri ve kamu kurumları ile önemli çıktılar elde ettiğimiz proje bazlı çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Dünyanın farklı kıtalarındaki üniversitelerle sosyal, kültürel ve akademik iş birliklerimizi günden güne arttırmaktayız. Araştırma Üniversiteleri Modeli ve Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı gibi YÖK öncülüğünde geniş bir katılımla yürütülen vizyoner çalışmalar da tüm üniversitelerimizi ulusal ve uluslararası alanda daha güçlü bir konuma taşıyacaktır.” dedi.